A Klonoa Phantasy Reverie egy olyan csomag, ami megéri akkor is, ha még nem ismerted a Klonoa franchise-t. A platformerek méltatlanul nem ismert királya.

Hamar világossá vált a Leet szerkesztőségben, hogy nagyon kevesen vannak, akiknek mond valamit az a név, hogy Klonoa. Sőt, korábban akármikor meséltem a régi PlayStation-ös, PS2-es időszakaimról, és egyik nagy kedvencemről, a Klonoa hallatán mindenki felvonta a szemöldökét. Pedig én nagyon örülök annak, hogy találkoztam anno ezzel címmel, mert azóta is jó érzések töltenek el, mikor rá gondolok. Bár a Klonoa játékok sok platformon megjelentek, a két fő játékot a Sony konzoljain játszottam. Tavaly szerettem volna újrajátszani, de a PS2 emulátorral nem jártam sikerrel (nem volt jó a hang), amit nagyon sajnáltam. Éppen ezért ujjongtam az irodában, mikor került, hogy a két fő játékot egy csomagban, felújítva jelentetik meg ismét.

Megjelent a Klonoa Phantasy Reverie, a Klonoa: Door to Phantomile és a Klonoa 2: Lunatea’s Veil remaster változataival.

Klonoa?

A Klonoa egy platformjáték-sorozat, amelyet a Namco adott ki, még anno, 1997-ben. Főszereplője Klonoa, egy antropomorf lény, aki álomvilágokat fedez fel. A sorozat két fő játékot tartalmaz: Klonoa: Door to Phantomile (1997), ami PlayStationre és a Klonoa 2: Lunatea’s Veil (2001), ami PlayStation 2-re jelent meg. A sorozat egy sor hordozható konzolon is jelentkezett valamilyen formában 1999 és 2002 között, például WonderSwan és a Game Boy Advance rendszerre.

A sorozat talán azért nem volt ismert a maga korában, mert akkor még a platformer műfaján belül mindent a Mario, a Crash Bandicoot és Sonic uralt. Mindazonáltal a Klonoa hűséges rajongótáborral büszkélkedhet, és biztos vagyok benne, hogy ha akkor nem is, most sok rajongót szerezhet, a felújítások által.

Történet

Mindkét játékban Klonoát fogod irányítani, akivel küldetésekre indulsz egy olyan világban, amelyet az emberek éjszakai álmai táplálnak. Ebbe beletartozik főhősünk is, hiszen az antropomorf állatot rémálmok gyötrik, amikor egy léghajó a hegynek csapódik, és bizony minden valósággá válik.

Klonoa és kis cimborája, Huepow úgy dönt, hogy felmászik a hegyre, hogy megtudja, mi a helyzet. Ekkor kezdődik el igazán a történet. Bemutatkozik a játék főellensége, a gonosz Ghadius, egy ijesztő lény, aki szeretne mindenkinek rémálmokat okozni. Természetesen ezt semmiképpen sem hagyhatjuk, így egy hosszú utazásra indulunk.

Amiben alapvetően más, mint a többi platformer

A Klonoa természetesen olyan játék, mint a Mario vagy a Crash Bandicoot. A környezet 2.5 dimenziós, vagyis a tér 3D-s, de karakterünkkel csupán jobbra és balra haladhatunk. Mind a karakterek, mind a világokban található lények nagyon cukik. Az céljuk azonban más. Míg más játékban az a cél, hogy megöljük az ellenfeleket, itt pont hogy használni fogjuk őket. Az utunkba kerülő lényeket ugyanis egy gyűrű segítségével magunkhoz tudjuk húzni, azt pedig más ellenfél elpusztítására, loot-szerzésre, valamint nagy ugrásokhoz használhatjuk. Az ellenfél addig a fejünk felett lebeg, míg el nem döntjük, hogy mihet kezdünk vele. Nem, itt nem hal meg a mob attól, hogy ráugrunk a fejére. Ebben tehát a Klonoa alapvetően különbözik más játékoktól, hiszen itt a pályán elénk kerülő ellenfeleket kell arra használni, hogy megoldjunk problémákat, és felvegyük a gyémántokat.

Különösen a Klonoa 2-ben pedig olyan pályákkal is találkozunk, amikor lesiklunk vízeséseken, havon, itt kicsit a nézet megváltozik. A Klonoa ugyanakkor ügyességi játék is, szóval nem mindegy, hogy mit mikor nyomunk meg. Az időzítés rendkívül fontos a sikerhez.

Milyen lett a felújítás?

Amikor elindítottam a Klonoa Phantasy Reverie-t úgy éreztem: igen, szép lett a játék. De csak azért, mert tudjátok: a régi játékokra kicsit máshogy emlékszünk, mint amilyenek valójában voltak. Emlékeimben a Klonoa egy gyönyörű játék volt, ami érthető: akkoriban minden friss grafikát realisztikusnak gondoltunk. Amikor viszont ránéztem az eredeti változatra, akkor döbbentem meg, hogy a játék milyen sok változáson ment keresztül.

Ami szemmel látható változás még, az a UI, vagyis a képernyőn látható információk megjelenése. Most minden helyzetben segítséget kapunk a játéktól, a HP-csík (szívecskék), valamint a az egyik gyűjthető elemek teljesen új dizájnt és helyet kaptak. Így minden sokkal könnyebben átlátható, és jobban átláthatók a pályák.

Klonoa most

Klonoa régen

A grafika alapvetően megszépült, ami igaz mind a karakterekre, mind a textúrákra, sőt a pályák színeit, megvilágítását, annak megjelenését is megváltoztatták, hogy igazán elragadó legyen a hangulat. A Nemco egy külön összehasonlító videót is készített, hogy megmutassák, milyen is lett az új változat.

 

Ahogy észrevettem, a Klonoa játékmenet szintjén nem sokat változott, ugyanakkor néhány animáció, a mozgás simább lett. Egy-egy friss animációval is találkozhatunk, amitől még inkább életteltelibb lett a karakter és a mozgása, reakciója a világokban.

Fontos tudni, hogy a pályák is igen változatosak, könnyen ki lehet hagyni egy-egy részt, néha érdemes többfelé elmenni, hogy megtaláljuk a titkos helyeket. Volt olyan pálya is, ahol eltévedtem, sőt olyan is, ahol nem tudtam, hogyan kell megszerezni egy adott tárgyat. Kihívás tehát lesz bőven.

Mennyibe kerül?

Miközben mi a Klonoa Phantasy Reverie-t PlayStation 4-en teszteltük, a játék PS4-en, PS5-ön, Nintendo Switch-en, Xbox Series X/S-en, Xbox One-on, sőt PC-n is megjelent. A két játék egy csomagban a Steamen például 50 euró, ami nagyjából 20 ezer forint.

Mennyire kihívás?

Annyiban tudok megnyugtatni mindenkit, hogy a Klonoában választható a nehézségi szint, így kicsiknek és nagyoknak is egyszerre nyújthat kikapcsolódást. Igen, alapvetően a kisebbeknek ajánlott a Klonoa, mégpedig azért, mert kellőképpen aranyos, a története egyszerű, a gonosz karakterek is vidámak, viccesek, nem félelmetesek. Bár a felnőtteknek a Klonoa története egyszerű lehet, higgyétek el, érdemes játszani vele. A Klonoa ugyanis minden korosztály számára ajánlott. Könnyű szinten például végtelen élet áll rendelkezésre, és a karakter életereje is több, normal szinten pedig előfordulhat, hogy csak jobb reflexekkel sikerül megoldani egy pályát. Ha pedig elfogy az élet, kezdhetjük elölről a szintet.

Ami nehézséget jelenthet, hogy olykor nehéz az ellenségek megtámadása, mivel viszonylag közel kell lenni, hogy behálózzuk őket a gyűrűvel. Időnként Klonoa megfordul, ahelyett, hogy megragadná az ellenfelet. Néha valóban olyan, mintha a játék néha azt mondaná: „na, nem lesz az olyan egyszerű”. Ez nem változott, a játék régen is ilyen volt, nekem úgy tűnt, hogy maga a játékmechanika nem sokat változott a régihez képest.

Klonoa boss fight

Mind a Klonoa: Door to Phanomile, mind a Klonoa: Lunatea’s Veil minden egyes világ végén BOSS-t tartogat, melyek kellőképpen illenek a világokhoz, és igazán egyediek. Egyediek a külsejükben és abban is, ahogy meg kell küzdeni velük. Némelyik igazán trükkös, de ez is csak arról árulkodik, hogy a Klonoában néha gondolkodni is kell, hogy hogyan oldjunk meg valamit. Ez igaz olyan egyszerű dolgokra is, hogy mondjuk hogyan oldjunk meg valamit.

Összesítés

Összességében a Klonoa Phantasy Reverie Series nagyon jó ajánlat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mivel viszonylag gyorsan, néhány óra alatt végig lehet vinni a játékokat. Aki hétvégi szórakozást keres, vagy tényleg könnyed játékot, annak kiváló választás. Aki pedig szereti kimaxolni a játékokat, annak is ajánlott, hiszen néha nagyon körül kell nézni, hogy mindent megtaláljunk benne.

A Klonoa hangulata egyszerűen minden korosztályt képes magával ragadni, egyszerűen nem lehet letenni, mindig az fog a fejedben járni, hogy folytatni szeretnéd. Akármennyi platformerrel játszottál korábban, a Klonoának saját identitása van, ami megkülönbözteti a műfajon belül mindentől. Egyszerűen imádom. És igen: ha valamit érdemes volt felújítani és érdemes ismét játszani, az a Klonoa. Na, megyek is játszani…

A tesztlehetőséget nagyon szépen köszönjük a Cenega Hungary-nek.

Összefoglalás

Amit érdemes volt felújítani, mert isteni – Klonoa Phantasy Reverie teszt


Szerzői értékelés

9

A Klonoa igazán egyedi és különleges darab a platformok között. Aki megveszi, garantáltan nem fogja megbánni, a Klonoa Phantasy Reverie csomagban pedig két játék is vár felújított formában: a Klonoa: Door to Phantomile és a Klonoa 2: Lunatea's Veil.

Gyönyörű lett a grafika mégis klasszikus a külső

Minden korosztálynak ajánlott

Van könnyű mód

Szép és aranyos világ

Elég kihívás, nincs rage

Két játék egyben

Gyorsan végigjátszható

Néha nehéz kihívások

Apró hibák a játékmenetben

Rá lehet függni

Olvasói értékelés

0

×