Egyre kreatívabb módon próbálkoznak a hackerek, ám egy kis odafigyeléssel könnyen segíthetünk magunkon.

Manapság ismét virágkorukat élik a telefonos vírusok, hol futárkövető alkalmazásnak, hol ingyenes tárgynyereménnyel kecsegtető weboldalnak álcázva. Emiatt nem mehetünk el néhány, többnyire alap beállítás, opció mellett, melyek nagyban lecsökkentik annak az esélyét, hogy valamilyen módon illetéktelen juthassanak be a telefonjainkba. Pár apró lépéssel és megfelelő felkészüléssel sokat segíthetünk magunkon, beszéljünk extra védelmi beállításokról vagy csupán a legrosszabb eshetőségre való felkészüléstől.

Nézzük is, hogy milyen apró lépésekkel nehezíthetjük meg a betolakodók dolgát!

Passcode és egyéb azonosítások

Akármennyire is hitetetlen, rengeteg felhasználónál nincs beállítva Passcode, vagy épp Face ID / Touch ID azonosítás, hogy megúszhassák azt a pár tizedmásodpercet, amit a számok bepötyögéséhez vagy az ujjlenyomatuk beviteléhez szükséges. Pedig ez lenne a legalapvetőbb védelmi vonal a telefonok esetében, melyek nem csak a virtuális térben, hanem valós, fizikai eltulajdonítás esetében is nagyszerű szolgálatot tehetnek.

Backup

Ha a telefonunkról gyakran készítünk biztonsági mentéseket, akkor nem érhet minket nagy meglepetés, akármilyen szituációba is kerülünk. Jól jöhet akkor is, ha valamilyen kártékony programot sikerült feltelepítenünk, de az elveszett és ellopott telefonok esetében is kiváló szolgálatot tehet. A legtöbb telefongyártó arra is lehetőséget biztosít, hogy távolról törölhessük a mobilunk tartalmát, a backupok birtokában pedig adatvesztés nélkül meg is tehetjük ezt, hiszen óa megtalált, vagy újonnan vásárolt készülékre pillanatok alatt visszatölthetjük majd a korábbi, fontos adatainkat.

Ne tárolj jelszavakat a telefonon

Rengeteg felhasználó a gyári jegyzetelő alkalmazásba írogatja a jelszavait, holott már a telefonok böngészőjének beépített jelszókezelője is sokkal biztonságosabb választás lehetne. Ha a legnagyobb biztonságra törekszünk, akkor érdemes lehet kacsingatni a jelszókezelő alkalmazások (1Password, LastPass stb.) felé. Ezek általában több platformot is tudnak kezelni egyszerre, mely igazán hasznos funkció lehet, ha iPhone mellett Windowst vagy Linuxot futtató gépünk van és kiesik az Apple ökoszisztéma lehetősége.

Csak hivatalos helyekről

Ez leginkább az Androidos felhasználók számára lehet fontos, ám iPhone-okra is találhatunk már kerülőutat manapság. Csak hivatalos, ellenőrzött helyekről töltsünk alkalmazásokat, a Play Store és az App Store ilyen szempontból a legbiztonságosabb opciónk. A neten keringő .apk és .ipa fájlok egy része fertőzött, a telepítéssel pedig utat is nyitottunk az illetéktelen behatolóknak a telefonunkra. Természetesen előfordulhat, például a Fortnite esetében, hogy a kiadó weboldaláról kell letöltenünk az alkalmazást, de egy Epic Games vagy egy Blizzard nem fog minket átverni.

Frissíts, frissíts, frissíts!

Igyekezzünk minél frissebben tartani mind a telefonunk operációs rendszerét, mind pedig a feltelepített alkalmazásainkat. A régebbi verziók olyan sebezhetőségeket tartalmazhatnak, melyek könnyedén megkönnyítik a hackerek dolgát. Apple iOS esetében garantált a több évnyi frissítés, de már Android fronton sem olyan rossz a helyzet, mint régen. Az alkalmazásokra is igyekezzünk külön odafigyelni, nem véletlenül érkeznek a heti szintű frissítések.

2FA

2FA, Two-Factor Authentication, azaz többlépcsős azonosítás. Manapság minden valamire való szolgáltató, weboldal is megköveteli, nem is véletlenül. Nem kell semmi extra tudást igénylő dologra gondolnunk, tulajdonképpen az alapvető jelszó mellett egy másik módon is igazolnunk kell magunkat. Lehet ez egy extra e-mailból kimásolt kód, egy SMS, vagy egy dedikált alkalmazás által generált számsor is. Sőt, léteznek már fizikai kulcsok is azok számára, akiknek tényleg a biztonság az első.

Készülj fel előre a legrosszabbra

Sajnos a fenti szabályokat betartva is előfordulhat, hogy feltörik vagy ellopják telefonunkat. Ebben az esetben a minél gyorsabb reagálás menthet meg minket adataink idegen kézre kerülésétől. Érdemes tanulmányoznunk „előre” az Apple, Google vagy épp a telefongyártó által biztosított webes felületeket, melyekkel távolról követhetjük és akár törölhetjük telefonunk tartalmát. Vészhelyzet esetén így pár másodperc alatt intézkedhetünk a már ismert felületeken és nem kell idegesen kapkodnunk.

Te mindent megteszel a telefonod védelmének érdekében?

Forrás: PCWorld.com

Twitter kedveli ezt: tényleg leállhat Európában a Facebook és az Instagram!

×