A Warner és a Discovery új vezetősége így húz egy erőset a nadrágszíjon, dollármilliárdokat spórolnak az európai tartalomgyártás leállításával.

Az HBO néhány nappal ezelőtt tulajdonképpen a legnagyobb semmiből sokkolta a hazai közönséget, amikor több másik kelet-európai tartalommal együtt eltüntette a frissel elindult streaming szolgáltatásának kínálatából a térség legnépszerűbb sorozatát, a magyar gyártású ‘A Besúgót’.

Az okokat sokáig csak megtippelni lehetett, azóta viszont kiderült, hogy a Warner Bros. Discovery néven létrejövő médiaóriás így spórolna magának dollármilliárdokat. A vállalat a Variety-nek megküldött nyilatkozatában szűkszavúan ugyan, de félreérthetetlenül szögezte le,

hogy szinte teljesen leállnak az európai, lokális (értsd. célzott piacra szánt) tartalmak gyártásával.

Ez alól pedig Magyarország sem kivétel, ami azt jelenti, hogy a belátható jövőben magyar gárdával, kifejezetten a magyar célközönségnek nem készül több HBO saját gyártású film és sorozat. Ugyanez áll Dániára, Svédországra, Norvégiára, Finnországra, Hollandiára, Törökországra és a közép-európai régióra – ezeken a területeken teljesen megszűnnek az HBO-s munkálatok.

Természetesen kivételek is akadnak: Spanyolországban és Franciaországban továbbra is készülhet lokális tartalom. Előbbi a hatalmas célközönsége, utóbbit pedig az államilag meghatározott helyi tartalomra vonatkozó kötelező kvóta indokol – bár a francia nyelvterületen még el sem indult az HBO MAX.

A magyar sorozatokat elvileg azért purgálták ki szinte minden felületről, hogy licencdíjakat szabadítsanak fel.

Ez azt jelenti, hogy az HBO nyitott az ‘A Besúgó’ továbbértékesítésére, vagyis ha van rá akarás, akkor bármilyen tartalomszolgáltató és/vagy tartalomgyártó megmentheti a sikersorozatot. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy lokális gyártású tartalom továbbra is megtalálható lesz a szolgáltatásban, azokat viszont harmadik féltől fogják megvásárolni, a gyártásban innentől fogva nem vesznek részt.

A hír nyilván szomorú, hiszen az HBO különlegességét nagyban az határozta meg, hogy számos hazai gyártású tartalmat készítenek – mint például korábban az In Treatment magyar feldolgozása, a Terápia, vagy az Aranyélet. Ezzel a döntéssel pedig besorolódnak a riválisok közé (Netflix, Disney, Amazon), akik nem különösebben készítenek mikropiacra célzott tartalmakat.

A kérdés csak az, hogy önmagában a Warner és a Discovery műsorai önmagukban elegendőek lesznek-e az érintett piacokon ahhoz, hogy a szolgáltatás vonzó maradjon az egyre szélesebb kínálattal rendelkező konkurenciákkal szemben.

Ennek tudatában viszont a Sony-val kötött kelet-európai üzlet is új értelmet nyerhet, aminek köszönhetően a régióban nem a Netflixre, hanem az HBO MAX-ra érkeznek a filmjeik:

Érkeznek a pókfejek – Ezek a filmek és sorozatok jönnek az HBO Maxra júliusban

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×