Messze még a nyár vége, a használtpiacra is ömlenek majd a VGA-k.

Régóta érezzük már, hogy folyamatosan csökkenek a videókártyák árai, egyre többen mernek az aktuális generáció felé kacsingatni. A használtpiacon és még a Steam statisztikákban is szépen látható, hogy egyre több RTX 3060, RTX 3060 Ti és RTX 3070 fogy. A tavalyi év végén már láthattuk, hogy lassan, de biztosan rövidülnek azok árcédulák, ám a január és június között tapasztalható mértékre még a legoptimistább becslések sem voltak felkészülve. Nem kalkulálták bele a kriptovaluták bezuhanását, hiszen azt sem láthatta senki előre.

Több mint 50%-ot esett a videókártyák ára január óta!

 

Itthon is érezhető a változás szele – Árukereső

A Tom’s Hardware legutóbbi gyűjtése alapján az AMD és Nvidia egységek ára 57%-ot zuhant az elmúlt fél évben, csak júniusban pedig 14% volt ez az érték. Már a hazai piacon is érezhető ennek a szele, jól látható, hogy 400 ezer forint alatt már csúcskártyákat kaphatunk, míg pár hónappal korábban akár egy középkategóriás 3070 is kerülhetett ennyibe. A magyar árak ráadásul állandó lemaradásban vannak a nyugati szomszédainkhoz képest, így július végére, augusztus elejére további javulást várhatunk.

Az elkövetkezendő időszakban több ezer, bányászásra használt kártya lepheti el a használtpiacot, ősszel pedig megérkezhetnek az újgenerációs AMD és Nvidia kártyák is, melyek még lejjebb nyomhatják a jelenlegi modellek új és használt árait. Hacsak valamilyen, előre nem látható külső tényező nem szól bele, akkor nyár végére már az ajánlott fogyasztói ár alatti összegekért is elcsíphetünk új VGA-kat.

Nem hagyják magukat a 4 magos gépek? – Ilyen erős egy átlagos PC 2022 júliusában

×