Jó hírrel szolgálhatunk a 12. generáció tulajdonosainak is.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nyitott kérdés volt az Intel 13. generációs processzorainak és alaplapjainak memóriatámogatása. A józan ész és a leakek azt erősítették, hogy nem hagyja cserben a cég a DDR4 tulajdonosokat, ám hivatalos információ valójában nem volt ezzel kapcsolatban. Kicsit árnyalta a képet, hogy az év elején olyan pletykák érkeztek, mely alapján az Intel azt szerette volna kérni a partnereitől, hogy csak DDR5 képes lapokat gyártsanak a megjelenésre.

Július 5-én egy workshopot tartott az óriáscég Sencsen (Shenzhen) városában, ahol több hivatalos specifikációt felvázoló diasort is bemutattak a jelenlévőknek. Megerősítést nyert a 13. generáció foglalata, illetve bővebb információt kaptunk a memória és PCIe támogatásról is.

Nézzük is, hogy mi vár ránk a következő generációban!

Intel Raptor Lake-S Platform | Baidu

A legfontosabb információk:

  • Továbbra is marad az LGA 1700-as foglalat, így a 12. generáció tulajdonosainak nem kell új alaplap után rohannia
  • Növekedést várhatunk a magok számát és az L2/L3 Cache-t illetően is, a Cache növekedés főként a játékoknál hozhat több FPS-t
  • A DDR 5 memóriákat egészen 5600 MHz-ig támogatják a Raptor Lake processzorok, de a DDR4 támogatás is megmarad még
  • CPU szinten maradnak a megszokott PCIe 5.0 és 4.0 sávok, PCH szinten egy kis erősítés várható majd
  • A várható megjelenés október környékén esedékes, a tavalyi debütáláshoz hasonlóan először az erősebb, K/KF modellek érkezhetnek majd

Az Intel kiterítette a lapokat, remélhetőleg még a nyáron bővebb információkat tudhatunk meg az AMD terveiről is. Izgalmas ősznek nézünk elébe, az már biztos, hiszen mindhárom gyártó jelentkezik újabb videókártyákkal, az Intel és az AMD pedig új processzorokkal is.

Forrás: Videocardz

Akciófigyelő | Egy zacskó chips áráért a tiéd lehet a teljes Commandos-sorozat

×