A Facebookon hirdetésként fut egy lehúzós átverés a Magyar Posta nevében.

az utóbbi időben kifejezetten megszaporodtak a Facebookon terjedő csalások. Legutóbb például a közösségi oldal hivatalos chatbotjainak álcázott szinte tökéletes adatlopásos átverés kezdett el terjedni, most pedig a Magyar Posta nevével próbálnak meg visszaélni a gátlástalan csalók.

Az önmagát a Magyar Postának kiadó Post HU nevű profil egyedülálló akciójaként terjed a közösségi portálon egy roppant megtévesztő átverés, amelyben az állami vállalat a címzettek által át nem vett csomagoktól szeretne megszabadulni – hívta fel rá a figyelmet a HVG. Az már egy külön probléma, hogy a portál szerint a csalás hirdetésként futott, amelyben azzal a szöveggel próbálják megtéveszteni az embereket, hogy a postahivatalokban annyi a kézbesítetlen, át nem vett küldemény, hogy azokat megsemmisítés helyett inkább jutányos áron, 763 forintért eladnák.

A poszt mellé ilyenkor szokásos képeket is csatoltak, amiken jellemzően több tízezer, akár százezer forint összértékű termékeket mutatnak, rajta egy Magyar Posta jelzéssel ellátott sárga papírral, rajta vastagon kiemelve a 763 forintos ár. A hirdetéses csalás természetesen egy külső weboldalra mutat, ami ugyan megtévesztésig hasonlíthat a Magyar Posta hivatalos felületeihez, de valójában semmi köze az állami szolgáltatóhoz.

Természetesen a legjobb védekezés az ilyen és ehhez hasonló átverések ellen, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk őket, nem kattintunk rájuk, nem adjuk meg a személyes és a banki adatainkat. Ha kiszúrunk egyet, akkor pedig a Facebook eszközei segítségével azonnal jelentsük, hogy a platform is mihamarabb eltüntesse az amúgy gyakran hirdetésként nagyot futó átveréseket.

Ez pedig azért lehet különösen fontos, mert az áldozatok a legtöbbször nehéz helyzetben lévő személyek, idősek, illetve az interneten egyáltalán nem járatos emberek, akik akár könnyen valódinak is hihetik a fent is látható posztokat. Ezen pedig az sem segít túlságosan sokat, hogy a csalás kvázi a Facebook jóváhagyásával célzott reklámként terjed, így pont olyanokat ér el, akik potenciálisan megkárosíthatók.

 Mindeközben a Facebook-jelszavad is érdemes lehet megváltoztatnod:

Vigyázz! – Több millió Facebook-profilt törtek fel a hackerek

 

×