Egy év 8760 órát tesz ki összesen. Ehhez képest csak a legnagyobb magyar streamereket 110-szer többet nézték egy hónap alatt.

A hőmérséklet növekedésével arányosan durrant be a magyar nyelvű Twitch is júniusban, ami az aktuális játékmegjelenések és a nyári szünet kezdete miatt sem lehet különösebben meglepő.

Itt volt például a hatalmas felháborodást keltő Diablo Immortal, de befutott az interaktív horrorjátékok királyainak újabb alkotása, a The Quarry is, de a legnézettebb magyar tartalomgyártóknál olyan címek is sokat pörögtek, mint a Stardew Valley, az Among Us, az F1 2021, vagy az örökzöld League of Legends.

A hónap legváltozatosabb és legsokszínűbb top10-es magyar streamerének talán Yeahuntert lehetne megnevezni, aki olyan mennyiségű és változatos játékáradatot zúdított a nézőkre, hogy valószínűleg nagyítóval sem találnánk olyat, aki egy percig is unatkozott volna az adásait nézve. Pörgött nála többek között a Resident Evil 2, a Diablo Immortal és a II: Resurrected, a V Rising, az R6 Siege, a Hades, a Vampire Survivors, a Halftime Heroes, a Spirit Hunter: Infinite Horde, a The Binding of Isaac: Repetance, a Tell Me Why és még nagyon, nagyon sok más.

Az efféle tartalmi változatosság a tíz legnagyobb hazai streamereknek mindenképpen kifizetődő volt, hiszen (június 4-től július 4-ig) 965.000 órányi nézettséget értek el együtt összesen, amihez csak a TheVR egyharmad résszel, 302.000 órával járult hozzá.

Kép: TwitchTracker

Ez a bődületes eredmény egyébként 16 százalékos növekedést jelentett a hónapban a srácoknak, mellyel nyilvánvalóan és változatlanul ők az ország legnézettebb Twitch-csatornája. Mögöttük háromszoros lemaradásban, de magabiztos (korábbi hónaphoz képest) 48%-os növekedéssel (+31.716 megtekintett óra) Fyrexxx, vagyis Nessaj következik, akinek a nézői 98.000 órányi nézettséget hoztak a hónapban.

A TheVR-ral persze nehéz bárkit is összehasonlítani, hiszen sok egyéni Twitch streamertől eltérően ők nem egy helyre és csapatban dolgoznak, így a többi tartalomgyártóval talán úgy volna igazságosabb, ha Nessajhoz hasonlítjuk a teljesítményüket.

Ez alapján érdekes a szórás, hiszen az összmegtekintésekben a kisebb csatornák is jó eredményeket tudnak elérni, ha többet dolgoznak az ismertebbeknél. A belefeccölt meló pedig a toplistán is meglátszik, hiszen amíg Nessaj a 98K megtekintett órát plusz-mínusz 60 óra élővel érte el, addig a 4. helyen szereplő Nerdhub 85K megtekintett óráért 111 órát streamelt, míg Mirageeputo_ a közel 83 ezer órányi megtekintésért több, mint 245 órán keresztül szórakoztatta a közönségét.

Mivel a Twitchen igen gyakran látni furcsaságokat a statisztikákban, ezért fontos kitérni Mirageeputóra, aki nem mellesleg a népszerű streamerek között a legnagyobb mértékű növekedést könyvelhette el júniusban. A csatornája az évek során ugyan dinamikusan növekedett, idén nyáron valósággal kilőtt:

Kép: SullyGnome

Így alakul a magyar Twitch top10-es listája a streamek megtekintett óráinak száma alapján:

Kép: TwitchTracker

Az átlagos nézőszám alapján azonban teljesen másként alakulna a lista.

Ez a mérőegység leginkább a tartalomgyártók népszerűségét mutatja, vagyis azt, hogy átlagosan hány néző gyűlik össze egy-egy adásuk alatt. Itt azért lehetnek érdekesek az eredmények, mert olyan streamerek is bekerülhetnek a tíz legjobb közé, akik csak pár óra erejére köszöntek be a Twitchen.

A lista élén természetesen itt is a TheVR-os srácok állnak, akikre a hónapban a 105-112 órányi adásuk alatt átlagosan 2800-an voltak kíváncsiak. Utánuk ismét Nessaj következik, akit jellemzően 1600-an néztek, majd haramadikként érkezik Vizicsacsi, aki összesen 9,4 órát élőzött a hónapban, de így is több mint 1300-an tartottak vele.

Mérsékeltebb, de hasonló arányokat láthatunk a listán lejjebb is. A Kókuszcsoport, mint az ország 10. legmagasabb átlagos nézőszámát hozó Twitch-csatornája közel 14 órán keresztül volt élő adásban, amit általában 523-an követtek. Ehhez nagyon hasonló számokat mutat Benszülött Bálna – 12,4 órát élőzött, illetve Zackey – 11,9 óra stream, miközben mindketten simán hozták az 500+ átlagnézőszámot.

Kép: TwitchTracker

De ki volt a legdolgosabb Twitch streamer júniusban?

Na itt vannak az igazi anomáliák, rögtön az élen méghozzá. A legszorgosabb magyar nyelvű Twitch-csatorna ugyanis júniusban nem más volt, mint az 1odi1, amiről ha nem hallottál, az egyáltalán nem a te sarad. Ilyen és ehhez hasonló profilok mindig lesznek, bár a streaming szolgáltatások korszakában erősen kérdéses, hogy milyen igény hívja őket életre. Ez ugyanis egy olyan csatorna, ahol illegálisan filmeket közvetítenek, így nem csoda, hogy összejött neki az 580 élőben töltött óra. A Twitch hónapos totojázása azonban még ennél is több kérdést vet fel…

A második helyen lévő DoggieStreamerHU is valami hasonló furcsaság lehetett, hiszen őt például már el sem érhető, a Twitch letiltotta. Pedig nagyon dolgosan streamelt valamit 426 órán keresztül – sejtelmem szerint itt is tiltott tartalmak kerültek megosztásra.

Ezután már a valóságnak és a reális emberi kapacitásoknak megfelelően mérséklődnek a munkaórák 230 és 280 óra lenyomott élő adás között. A valid tartalomgyártók között ezt a listát Gyilokeu vezet 286 órával, aki az ideje egy jelentős részét World of Wacrafttal múlatja.

Kép: SullyGnome

Ki alatt verődött össze a legnagyobb tömeg?

Nos, ezt nem lesz nehéz kitalálni; ebben a kategóriában is a TheVR az első, akik június 12-én este közel 15.000 embert tudtak egyszerre elérni. A srácok után már megszokott módon Nessaj következik, akire a június 28-i Forma 1-es csapatása közben pislogott majdnem 4000 szempár.

A sokak kedvenc pingvinjét az esport2tv június 17-én közvetített LoL-eseménye követi 2800 egyidejű nézővel, majd a teljesen random és teljesen ismeretlen 4seri, aki alig streamelt valamit, de rejtélyes módon csak összejött neki több mint 2000 néző egyszerre. Utánuk az 5. helyen a szerencsejátékokra átszokott Ruben érkezik 1924 egyidejű nézővel.

Kép: SullyGnome

A statisztikákból tehát jól látható, hogy a magyar streamerek az év eleji megcsappanást követően a nyár beköszöntével egyre jobb számokat produkálnak. Ez nyilván nem húzható rá általánosan mindenkire, ugyanakkor jól látható, hogy a játékok, a filmek-sorozatok, illetve az egyéb szabadidős nyári tevékenységet mellett egyre többen választják a Twitch streamereket is, mint kikapcsolódási forma.

Te melyik hazai tartalomgyártó havi statisztikáját javítottad?

Az adatok a SullyGnome és a TwitchTracker oldalakról származnak. Borítókép: Facebook – Virtuális Valóság & VR Gaming

Ha pedig másfajta szórakozásra vágysz:

Klíma+popcorn+üdítő = Az összes premierfilm, amire júliusban beülhetsz a hűs mozikba

 

×