Lassan eltűnnek a felárak, egyre barátságosabb árakkal kalkulálhatunk.

Gyakorlatilag 2022 nyarára eltűntek a videókártyákra pakolt extra felárak tőlünk nyugatra, ám hazánkban is egyre pozitívabb jövőképet olvashatunk le a webáruházak árait átböngészve. Sajnálatos módon az euró árfolyama nem segít az itthoni gamereknek, de még így is jobb a helyzet, mint eddig bármikor az elmúlt két évben. Sokan azonban pont a fenti okok miatt egyáltalán nem foglalkoztak eddig az új(abb) generációs grafikai egységekkel, hiszen úgy voltak vele, hogy dupla árat nem fognak kifizetni a hardverért.

Ilyenkor nem egyszerű visszarázódni, a legtöbben a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező kártyákat keresik és nem feltétlenül az RTX 3090 Ti ár és teljesítmény kategóriáját. A hét közepén már az abszolút erősorrendet átböngésztük, ezúttal pedig a fentebb említett ár-érték arányt vesszük górcső alá.

Kiváló mérőszám lehet erre, hogy mennyi pénz fizetünk ki egyetlen képkockáért, ám ehhez átfogó tesztekre van szükségünk. Szerencsére a TechSpot munkatársai megfelelő tesztkörnyezetet tudtak ehhez biztosítani. FullHD, 1440p és 4K felbontásokon is megizzasztották a kártyákat egy Ryzen 7 5800X3D társaságában, hogy garantáltan ne a processzor legyen a limitáló tényező. Az árakhoz az aktuális amerikai és európai árakat használták, melyek ha nem is feltétlenül egyeznek meg a jelenlegi hazai árcédulákkal, arányukban stimmelnek.

Nézzük is, hogy mely újgenerációs kártyákat éri meg leginkább megvásárolnunk 2022 júliusának első napjaiban!

FullHD – 1080p

A kategória egyértelmű győztese az AMD Radeon RX 6600 kártya továbbra is. Ebben az esetben 2.75 dollárt kell kicsengetnünk egy benchmarkos képkockáért. Sokat elmond, hogy a kistesó RX 6500 XT árán jelentősen kellene faragni, hogy az ár-érték aránya megegyezzen a győztesével. Nvidia fronton ezen a felbontáson a legjobban megérős kártya az RTX 3060, ám könnyen lehet, hogy megéri ilyenkor félrerakni a márkahűséget.

1440p

A kategória győztese ezúttal is az RX 6600, ám a dobogó további fokaira felért a 6700 XT és a 6600 XT is, az Nvidia első kártyája ismételten az 5. helyen áll. A 6500 XT említésre sem méltó, hiszen az átlag 40-es képkockáival az élvezhetetlenség határait súrolja már ezen a felbontáson is.

1440p – Európa

Az áprilisi állapotokhoz képest itt olvashatjuk le a legnagyobb változásokat, az első öt helyet átvette az AMD az árcsökkenéseknek köszönhetően, az első Nvidia kártya a 6. helyen áll. Ez pedig nem más, mint a 3060 Ti, ám ismét feltehetjük magunknak a kérdést, hogy érdemes-e kitartanunk a zöld óriáscég mellett vagy inkább a nyers teljesítmény fontosabb.

4K

Áprilishoz képest itt is változott a mezőny, ám továbbra is AMD kártya birtokolja az első helyett. Az RX 6600 helyére az RX 6700 XT lépett, a 3060 Ti továbbra is megőrizte az előkelő harmadik helyét. Többségében itt is több AMD kártyát találunk az első 7-8 helyen.

Verdikt

A fenti adatok alapján továbbra is az RX 6600 a jelenlegi legjobb ár-érték arányú kártya, egyedül a 4K kategóriában akadt legyőzőre. Nvidia fronton talán az RTX 3060 Ti lehet a legjobb döntés, ha az európai arányokat vesszük alapul. Az árak folyamatosan változnak, így legalább havonta érdemes ismételten átnyálazni a táblázatokat, melyet természetesen mi is megteszünk majd. Nyers teljesítmény / ár tekintetében toronymagasan vezet az AMD, ám az Nvidia szoftveres körítését (ShadowPlay, Experience) többen preferálják, ahogy a DLSS algoritmus és a jobb Ray Tracing teljesítmény is a zöldek mellett szól. Az AMD XX50-es kártyái nem véletlenül maradtak ki a tesztekből, a TechSpot munkatársai az aktuális adatok alapján a nem túl megérős kategóriába sorolták őket.

Forrás és képek: TechSpot

Mától konzol vagy PC nélkül maximális beállításokkal játszhatsz a Samsung TV-den

×