Nem biztos, hogy minden esetben megéri az extra felár.

Régebben akár hosszú évekig elégedettek lehettünk egy négy magos, nyolc szálas processzorral, ám manapság már a középkategóriában sem nagyon találunk 6 mag alatti példányokat. A felső kategóriában pedig szinte kizárólag csak 8 magos szörnyekkel találkozhatunk. Az Intel a 12. generációban tovább csavart a dolgokon, hiszen két részre bontotta az Alder Lake processzorokban megtalálható számítási egységeket. A P magok felelnek a teljesítményért, az E magok pedig a hatékonyságért és a háttérfolyamatokért. Még meglehetősen gyerekcipőben jár asztali PC-kben a korábban csak mobilokban/tabletekben és az Apple M1 chipjében fellelhető technológia, fejlődnie kell még az operációs rendszereknek is, hogy teljes mértékben kihasználhassák ezt a felépítést.

8 P mag + 4 E mag = 20 szál

Ha a gépünkön szeretnénk fejleszteni vagy teljesen új gépet szeretnénk építeni, akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy maradhatunk-e még a 6 magos processzoroknál vagy mindenképp a 8 mag mellett tegyük le a voksunkat. Nem kérdés, hogy melyik erősebb és jövőbiztosabb, az már annál inkább, hogy megéri-e az extra felárat. A TechSpot szakemberei is erre szerettek volna választ kapni, amikor egymásnak eresztették az AMD Ryzen 5 5600-at és a Ryzen 7 5700X-et. Ráadásul két videókártyával is megtették ezt, így egy középkategóriás modell is bekerült a tesztbe a 6650 XT képében, nem csak a szokásos 6950 XT mellett szerepelhettek a processzorok.

Nézzük is, hogy milyen különbséget tapasztalhatunk játékok alatt 6 és 8 mag között!

COD: Vanguard

Az összesítés előtt a legérdekesebb címeket külön is érdemes megnézni, erre kiváló példa a Call of Duty: Vanguard. Jól látható, hogy a játéknak egy flagship VGA mellett nagyon számít, hogy 6 vagy 8 mag dolgozik alatta, míg egy középkategóriás VGA esetében ismét csak pár % különbségről beszélhetünk.

CS:GO

Régi játékmotor fut a játék alatt, mely hírhedten CPU érzékenynek számított mindig is. Látható, hogy ezúttal sem a videókártyák limitálják a még magasabb FPS-t, hanem a processzorok, ám 6 mag és 8 mag között alig 4% különbség volt csak az utóbbi javára.

24 játék – Összesítés

A TechSpot tesztjében gyakorlatilag az összes létező játékstílussal és grafikai API-val találkoztak a processzorok, így eléggé átfogó képet kaphatunk a 6 mag és 8 mag között különbségről. Flagship videókártya társaságában 1080p felbontáson 5%-kal győzött a 8 mag, míg 1440p esetében már csak 4% a differencia. Egy gyengébb VGA mellett pedig kis túlzással semmilyen különbséget nem tapasztalhatunk a legtöbb cím esetében. A The Riftbreaker, Watch Dogs: Legion, Death Stranding, Far Cry 6 és Call of Duty címek voltak leginkább érzékenyek a magok számának változására.

Melyiket válasszam?

Kétségtelen, hogy egy 8 magos, 16 szálas processzor mindig is erősebb és időtállóbb lesz „gyengébb” társaihoz képest. Ám ilyenkor azt is mérlegelnünk kell, hogy megéri-e 2022-ben a 30-40 ezer forintos különbség azt a pár %-ot vagy inkább más alkatrészbe toljuk bele az extra felárat. Normalizálódott VGA árak mellett az már egy alapmodell és a „Ti vagy RX esetében az 50-es” verzió különbségét is kiadhatja, mellyel a legtöbb címnél talán jobban is járhatunk, mint az extra két maggal. Amennyiben tudjuk, hogy az általunk játszott címek CPU igényesek, netán a stabil 240/360 Hz a cél kompetitív játékok esetében, akkor azonban mindig a maximumra kell törekednünk, így nem is kérdés, hogy melyiket válasszuk azonos szérián belül. A tesztből azonban jól látható, hogy az extra képkockák száma és a két plusz mag közötti felár egyáltalán nincs összhangban, így FPS-re leosztva a 8 magos példányok „rosszabb” választások lesznek.  

Képek és borító forrása: TechSpot

A kínai feketepiacon felbukkant a még be sem mutatott Intel processzor – Bitang erős lesz

×