A játék annyira zseniális és egyben megrázó, hogy van, ahol már a hivatalos ajánlott „olvasmányok” között szerepel.

Ingyen játékokból általában több is szokott akadni egy héten, köszönhetően a játékplatformok és a digitális boltok akcióinak, olyanra azonban nem nagyon volt még példa, hogy egy ország kormányzata kínáljon ingyen letölthető játékot – most viszont erre is sor került.

A lengyel kormányzat ugyanis úgy döntött, hogy tulajdonképpen mindenkinek, aki igényt tart rá, annak teljesen ingyenesen adják az egyik legjobb és legmegrázóbb háborús témájú játékot, This War of Mine című eposzt. A játéknak az apropója valószínűleg a szomszédban zajló és egyre elhúzódni látszó ukrán-orosz háború lehet, illetve, hogy az az elől menekülő ukrán civileket nagy számban fogadja Lengyelország.

 

A játék tulajdonképpen pontosan erről is szól; a háború borzalmait egy teljesen új perspektívába helyezi, és a célunk ezúttal nem az ellenséges csapatok megsemmisítése, hanem az ártatlan civilek megmentése és a túlélés körül forog. A This War of Mine megalkotásakor figyelembe vették azokat a kutatásokat is, amelyek a traumatikus élményeknek a felnőttek és a gyermekek pszichéjére gyakorolt hatását tanulmányozták, így a játék voltaképp az egyik legrealisztikusabb háborús élményt adja, amire videojáték képes lehet.

Külön érdekesség, hogy a játékot fejlesztő 11 bit studios a kelet-európai fegyveres konfliktus kirobbanásakor az első játékipari vállalat volt, amelyik felszólalt a háború ellen, illetve adományozást kezdeményezett a menekülő civilek részére. A példamutató hozzáállást nem sokkal később a komplett játékipar követte.

A This War of Mine nem mellesleg a világon az első olyan videojáték, amely bekerült egy ország hivatalos tananyagába, mint ajánlott „olvasmány” – természetesen Lengyelországban. A játék ingyenességét nem kötötték időkorláthoz, és bárki elérheti, ugyanakkor elsősorban az oktatási intézményeknek ajánlják, az illegális (torrent) terjesztését pedig tiltják.

*A This War of Mine-t a lengyel kormányzati oldalon keresztül lehet letölteni.*

UPDATE: A lengyel kormányzat valószínűleg nem szerette volna, hogy bárki szabadon letölthesse a címet, ezért a kormányoldalról időközben lekerült a link. Ugyanakkor a kormányzat által a letöltéshez használt We Transfer link még aktív, így onnan továbbra is ingyen le lehet tölteni a játékot.

35 játékot próbálhatsz ki teljesen ingyen letöltés nélkül – köztük is egy magyarral

 

×