Nem ez az első eset.

Az Intel 2021 novemberében kezdte el árulni az Alder Lake nevet viselő, 12. generációs processzorok első darabjait, a második adagra pedig egészen januárig kellett várnunk. Ekkor már tudni lehetett, hogy a következő generáció sem sokat várat magára és a szokásokhoz híven a foglalat sem fog változni, csak a 14. generációnál. Úgy tűnik, hogy az óriáscégnek sikerül tartania az ütemtervet, sőt, néhány példány már fel is bukkant pár weboldalon. A forrás ezúttal is a kínai feketepiac, természetesen egyelőre ES (Engineering Samples) kiadásokról beszélhetünk, melyek papíron csak belsős tesztelésekre szolgálnak, ám valahogy mindig kijutnak a gyárakból.

Brutális erőfitogtatásra készül az Intel az i9-13900K-val!

i9-13900K V0D0 ES1

Az első kiszivárgott példányok mindössze 4.5 GHz-ig tudtak boostolni, ám a napokban felbukkant, ES3 változat már az 5.5 GHz-et is könnyedén megugrotta, az összes mag terhelése esetén sem esett le 5.3 alá, mely igazán figyelemre méltó eredmény. Az AVX512 támogatástól már hardveres szinten is búcsúzhatunk, a hétköznapi felhasználás során ez nem okoz problémát, néhány specifikus (pl. PS3 emulátor) program esetében vehetünk csak észre teljesítményvesztést.

A processzorok érkezését októberre várhatjuk, az alaplapgyártók javában készülnek már az újdonságokra, az ASRock éppen a héten adta ki a lefrissített BIOS-okat. Legalább 20%-os teljesítménynövekedést várhatunk majd a 12. generációhoz képest, a megnövekedett Cache-nek köszönhetően pedig bizonyos programoknál, játékoknál még ennél is többet hozhatnak a Raptor Lake egységek.

Forrás: Videocardz

Egyetértesz? – A játékosok szerint ezek az Epic Games Store legeslegjobb játékai


×