Az ósdi kinézetű verzió lassan kikerül az operációs rendszerből.

Körülbelül háromnegyed éve, hogy megjelent a Windows 11 első verziója, mely felzavarta rendesen az operációs rendszerek állóvizét. Nem feltétlenül pozitív értelemben tette ezt, hiszen a köztudatba első sorban a meglehetősen kemény gépigényével került be, hiszen még az első generációs Ryzenek is kiestek a sorból.

A közösséget sem kellett félteni, pár napon belül érkeztek az ilyen-olyan megoldások, ám itt mindig fontos megjegyezni, hogy ezek nem hivatalos telepítési módok és később akár problémákba is beleszaladhatunk. Elég csak a Valorant esetét megnézni, mely akkor is megköveteli a TPM 2.0 és Secure Boot támogatását, ha a telepítőt valahogy sikerült kicseleznünk. Később még radikálisabban viselkedhetnek az egyes alkalmazások, így nem ajánlott kerülőutat választani.

Az elmúlt időszakban a Microsoft többször is elhintette, hogy több beépített alkalmazás is jelentős átalakuláson mehet keresztül. Ezek közé tartozik majd a szinte mindenki által használt Feladatkezelő, de a Notepadon is látszódnak már a változás jelei. A pár napja debütált, legújabb „Insider” verzióban pedig további két applikáció jelentkezett be némi felújítással.

Többé nem lesz ciki a Windows Media Player sem, ütős designváltásra számíthatunk!

Phone Link

A Phone Link viszonylag új Windows fejlesztés, mellyel tökéletes kapcsolatot teremthetünk androidos készülékünk és számítógépünk között. Olvashatjuk az üzeneteinket, ellenőrizhetjük a különféle beállításokat, legyen szó Wi-Fi vagy BT kapcsolatról. Azt is leolvashatjuk, hogy az akkumulátor hány százalékon van éppen, akár a lakás másik végéből is. A Microsoft mérnökei úgy döntöttek, hogy ideje teljesen Windows 10/11 kinézetet adni az alkalmazásnak és természetesen a teljesítményén is sikerült csiszolni kicsit. A fenti képen ezeket a változásokat tekinthetjük meg, az elkövetkezendő hetekben pedig további újdonságokat várhatnak a Windows Insider tagok.

Media Player

Ha az aktuális, legfrissebb stabil Windows 11-en begépeljük a Windows Media Player szócskát, akkor a fenti képernyővel találkozhatunk. Múltidézésnek nem rossz, ám 2022-ben ilyen kinézetet már nem illik prezentálni egy friss operációs rendszerben. Ezt a Microsoft is tudja jól, hiszen az Insider Windowsba megérkezett Windows Media Player mintha egy teljesen más program lenne. Gyakorlatilag a jelenleg már a rendszerben megtalálható, frissebb kinézetű „sima” Media Player (Médialejátszó) és az ósdi Windows Media Player fuzionál egy programba. A Microsoft nem titkos célja az, hogy a több részre szakadt médialejátszóit egy alkalmazás alatt egyesítse.

Media Player – Windows Media Player egyesülés?

Az első tapasztalatok és visszajelzések meglehetősen pozitívak, a képre rápillantva hamar kiderülhet, hogy bizony az utolsó bitig átszabták a Windows programozói a Windows Media Playert, bár a sima Media Playerre keresztelt alkalmazásban már pár hónapja találkozhatunk ezzel a kinézettel. Letisztult felülete miatt sokak kedvence lehet majd offline zenehallgatás esetében, nem lesz ciki elővenni a gyári microsoftos programokat. A fejlesztők azt ígérik, hogy nagyobb méretű zenegyűjtemény esetében sem kell lassulástól tartanunk, így bizakodva várhatjuk majd ezt az újdonságot is.

A fejlesztések éles ágba való megérkezéséről egyelőre továbbra sincs hivatalos információ, ám minden bizonnyal a nyár végére, ősz elejére megérkező 22H2 nagyfrissítés ezeket is tartalmazni fogja majd. Melyet természetesen ingyen és bérmentve megkap minden Windows 10 és 11 felhasználó.

Forrás: WindowsLatest

Meghalt a videojáték-ipar egyik legjelentősebb alakja, Bernie Stolar

×