Szerencsére pár hasznos grafikon segítségével hamar képbe kerülhet bárki.

Amikor fejlesztésen vagy gépépítésen törjük a fejünket, akkor egyértelműen a processzort és a videókártyát próbáljuk először kitalálni, utána jöhet a többi „sallang”  az alaplap, a memóriák vagy épp a táp képében. Természetesen ezeknél is kötelező minőségi darabokra törekedni, ám a játékbeli teljesítményt leginkább a CPU és a VGA fogja belőni számunkra.

Az Nvidia viszonylag csöndben várja a 4000-es generáció érkezését, ám az AMD több új kártyával is jelentkezett az elmúlt pár hónapban. Az alsó kategóriába is érkeztek új Radeon kártyák, ám úgy tűnik, hogy még a 3090 Ti is kihívóra akadt az RX 6950 XT képében. Manapság a számozások sem mindig egyértelműek, így viszonylag nehéz lehet ránézésre eldönteni a kártyákról, hogy melyik is teljesít majd jobban játékok alatt. Ilyenkor jöhetne az, hogy egyesével böngészgetjük a teszteket, ám a processzorlistához hasonlóan a Tom’s Hardware csapata egy GPU hierarchiát is készített, melynek segítségével pillanatok alatt eldönthetjük, hogy melyik kártya mellett érdemes letennünk a voksunkat.

A leghasznosabb grafikon

A bejegyzésükben szereplő első grafikont érdemes lementenünk, hiszen ennél átláthatóbban nem fogjuk tudni leolvasni máshol sem az egyes kártyák nyers teljesítményét. Minél magasabban találjuk a kártyákhoz tartozó pontot, annál jobban szerepelt a tesztek alatt. Jól leolvasható például, hogy az RTX 3050 az RTX 2060 teljesítményét sem éri el, így nem biztos, hogy a legjobb választás újonnan. Egészen  GTX 780-ig szerepelnek VGA-k a grafikonon, így a használt kártyáknál is hasznos lehet.

Több, eltérő motort és API-t használó játékkal tesztelt a Tom’s Hardware csapata, így a kártyák találkoztak Vulkan, DX12 és DX 11 API-val is a kiegyenlítettség jelében. Ezek átlagából alakult ki a fenti rangsor, mely természetesen bizonyos címeknél eltérhet, ha azok az adott gyártó (AMD/Intel/Nvidia) kártyáit preferálják.

Ray Tracing

Jelenleg három generáció tagjai képesek a hardveres Ray Tracingre, így ezek szerint is rangsorolhatjuk az egyes kártyákat. Gondolhatnánk, hogy nagy változások nem lesznek a fenti képhez képest, pedig ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat.

A korábban abszolút győztes RX 6950 XT Ray Tracing alatt a 3080 szintjét sem éri el, a 3090 Ti-ról nem is beszélve. Az AMD ezen az oldalon egyértelmű hiányosságokkal szenved a mai napig, bár sokan megkérdőjelezik a Ray Tracing létjogosultságát, sokaknál mégis szempont lehet, mely máris nagyot fordíthat a 3090 Ti vs. RX 6950 XT témakörében.

Fogyasztás

A mai kártyák bizony nem fogják vissza magukat fogyasztás szempontból sem, így jól meg kell gondolni, hogy milyen egységet pakolunk a gépbe, főleg, ha pillanatnyilag nem megoldható a tápcsere valamilyen oknál fogva. A lenti képen az 1440p Ultra alatt mért fogyasztásokat olvashatjuk le. Ezt a kategóriát egyértelműen a 3090 Ti nyeri, miközben a nyers teljesítménye nem biztos, hogy indokolná.

A fenti grafikonok segítségével pár pillanat alatt elhelyezhetjük fejben is, hogy az általunk kinézett kártya milyen teljesítménnyel kecsegtet. Az árak normalizálódni látszódnak, a rengeteg használt piacra került példánynak köszönhetően pedig akár még további csökkenésekre is számíthatunk a nyár második felében.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ősszel mindkét gyártó megjelenteti az új egységeit az RTX 4000 és RX 7000 szériák képében, melyek tovább nyomhatják az árakat, illetve új tényezőként átrendezhetik az erőviszonyokat is. Ennek tudatában érdemes döntenünk a kártyavásárlásról, ám azt kijelenthetjük, hogy az elmúlt 2 év legjobb áraival találjuk majd szembe magunkat.

Készülhet a Red Dead Redemption 2 Nintendo Switchre?!

×