Elhunyt az ember, akinek többek között a PlayStation és a Dreamcast megszületését is köszönhetjük.

Hosszú betegség után június 22-én 75 éves korában elhunyt a videojáték-ipar egyik legfontosabb alakja, Bernie Stolar, aki olyan játékkonzolok születésében vállalt nem elhanyagolható szerepet, mint a Sony PlayStation és a SEGA Dreamcast – írta meg a szomorú hírt a Forbes.

A legendás szakember még az 1980-as években kezdte a karrierjét, mint az Amerika szerte a pénzbedobós játékairól ismert Pacific Novelty Manufacturing Inc. társalapítója, majd nem sokkal később már az Atari elnökségében találta magát. A legendás szakember a legendás vállalatnál többek között az Atari Lynx kézikonzol fejlesztését vezette mielőtt átvándorolt volna a későbbi riválishoz, a Sony-hoz, ahol a PlayStation amerikai ágazatának az egyik alapító tagja lett.

Berniet közvetlenül tehetjük felelőssé a PS1 mára már legendássá váló játékkatalógusáért, amelyekben olyan címeket találunk, mint a Crash Bandicoot, a Ridge Racer, a Spyro The Dragon, vagy az Oddworld Inhabitants. 

Bernie a PlayStation bedurrantását követően egy másik játékipari óriáshoz, a Segához távozott, ahol szinte azonnal elkaszálta a Saturnt, majd ráállította a mérnököket az elég előremutató Dreamcast fejlesztésére. Mindeközben arra is volt ideje, hogy felvásároltassa a Visual Concept nevű vállalatot, melyet a nagyérdemű manapság csak 2K Sportsként ismerhet.

Nem sokkal később, 1999-ben a Mattelnél kötött ki, ahol minden korábbinál jobban megerősítette a Barbie-brandet, amihez az irányítása alatt még videojátékok is nagy számban készültek. Később megannyi más vállalatnál is megfordult, például  a Google-nél, ahol a 2000-es évek közepén az ő ötletére vették elő a felhő-alapú játékot, amit akkor ugyan elvetettek, de körülbelül 10 évvel később Stadia néven csak beindítottak.

Bernie Stolar hatása az egész játékiparra egyszerűen felbecsülhetetlen, aki annyira elkötelezett volt a videojátékok iránt, hogy haláláig aktív maradt a szakmában.

Köszönjük mester, nyugodj békében.

×