A TheElec nevű lap értesülései szerint a Samsung közel 50 millió darab okostelefont tart raktáron, melyeket egyelőre nem szállítottak ki.

Úgy tűnik, hogy idén a Samsung kicsit elszámolta magát idén azt illetően, hogy hány mobilt képes eladni az olcsó készülék-kategóriában. Ahogy arról nemrég egy dél-koreai lap beszámolt, a Samsungnak hatalmas eladatlan mobiltelefon-készlete van raktáron.

Ezek többnyire Galaxy A szériás készülékek, melyből mintegy 50 millió darab áll a raktárban.

A Samsung idén tervei szerint mintegy 270 millió telefont szállított volna le, az említett egy helyben álló 50 millió készülék ennek a 18 százaléka. Ez ideális esetben mondjuk 10 százalék vagy kevesebb. Ez összességében azt jelenti, hogy alacsonyabb a kereslet jelenleg a mobilok iránt, mint azt a Samsung várta.

A Samsung az év elején még körülbelül 20 millió darab okostelefont gyártott havonta, májusban ez 10 millióra csökkent, valószínűleg a kereslet csökkenése miatt. Az okostelefonok iránti kereslet azonban idén a vártnál alacsonyabb volt, több tényező miatt is: ilyen a Covid-19 járvány miatt bevezetett számtalan korlátozás Kínában, vagy épp az Orosz-Ukrán háború, valamint a megemelkedett nyersanyagárak. A Samsung alkatrészrendelései 30-70%-kal csökkentek az elmúlt időszakban.

A nagy kérdés persze az, hogy mi lesz a rengeteg eladatlan telefonnal? Vajon még olcsóbban kiszórják őket, csak hogy elfogyjon? Vagy megy a levesbe? Ez már csak azért is kérdés, mert a világ szemétkészletének jelentős részét teszik ki nem használt, kidobott elektronikai termékek, köztük mobilok is.

A borítókép illusztráció.

Nézd meg mi lesz nem használt, kidobott videokártyáiddal:

Mi történik a kedvenc videókártyáddal, ha 10 év múlva kidobod? – Körforgásban az e-hulladék

 

×