A szintetikus teszteken remekel, de mi a helyzet a játékokkal?

Az elmúlt hetekben egyre több információ keringett az Intel első, dobozos változatban is megjelenő grafikus kártyájával, az ARC 380-nal kapcsolatban. Nem véletlenül, hiszen Kínában már fizikai formában is megérkezett az áruházak polcaira. Sőt, már külsős gyártók modelljei közül is bemutatkozott pár darab, élükön a GUNNIR A380 Photon modelljével.

Bár valamennyire a videókártyás szegmens rendbe szedte sorait 2022 nyarára, azért így is rengeteg felhasználó várja az Intel egységeit. Nem véletlenül, hiszen egy új, de komolyan vehető harmadik szereplő feltűnése több szempontból is jött tehetne a piacon. Ár- és teljesítményversenyre kényszeríthetné az Nvidia és AMD párosát, melyből a cégek mellett már a játékosok is profitálhatnának. Az első, még teszt nélküli adatok biztatóak voltak, ám a héten végre valós körülmények között is megizzasztották a kártyát.

Nézzük is, hogy mit tud az Intel belépő szintű kártyája!

Shenmedounengce a kártyát egy kategóriájának megfelelő környezetben tesztelte, hiszen ezeket az egységeket nem egy i9 vagy Threadripper mellé szokta bepakolni az ember. Alder Lake alapokra építkezett, így egy i5-12400 társaságában kellett izzadnia az Intel újdonságának. Nem egyedül tette ezt, Nvidia oldalról az RTX 3050 és GTX 1650 szerepelt mellette, míg az AMD részéről az RX 6500 XT és 6400 modellek ellen indult harcba.

Az Intel Arc A380 egy teljes ACM-G11 GPU egységet tartalmaz, mely pontosa 8 Xe magot foglal magában. Memória tekintetében sem kell szégyenkeznie az újdonságnak, 6 GB-nyi VRAM várja a felhasználókat egy 96 bites memóriabuszon.

Szintetikus benchmark

A fenti képen a jól ismert 3DMark programot láthatjuk, abból is a TimeSpy és Port Royal tesztek eredményét. Nem volt kérdéses, hogy a fenti gárdából az RTX 3050 lesz a befutó, szépen lehet is látni a diagramon ezt. Az ARC A380 azonban legyőzte mindkét tesztben az erősebb AMD kártyát is, így meglepően biztató kezdésnek lehettünk szemtanúi, ám ekkor a teszt érdemi része ekkor még hátra volt.

A játékok

Csupán hardcore AAA címeket felvonultatni ilyen kategóriájú kártyánál erős lett volna, ezért egy viszonylag vegyes felhozatalt válogattak össze a tesztelők. Ezek a címek az alábbiak voltak: League of Legends, PUBG, GTA5, Tomb Raider, Forza Horizon 5 és Red Dead Redemption II.

Nos a fenti grafikonokat elnézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem hihetünk mindig a szintetikus benchmarkoknak. DirectX 11-es játékok alatt akár negyedével is lassabb az RX 6400(!) és GTX 1650 pároshoz képest az Intel újdonsága, míg DirectX 12 és Vulkan címek esetében 10% volt „csak” a hátránya.

AMD CPU-val még rosszabb?

Csütörtök délután egy újabb diagram is felbukkant a közösségi oldalakon, melyen szintén több címben került megizzasztásra az ARC 380 kártya, ám immár egy AMD Ryzen 5 5600 processzorral megtámogatva. Nagy meglepetésre 1 és 15 százalék közötti hátrányt olvashatunk le a legtöbb címnél a korábbi Inteles kombóhoz képest, melyet az AMD processzor ereje nem feltétlenül indokolna.

Verdikt

Amennyire biztató volt az Intel újdonságának megérkezése, annyira szomorú volt látni a valós, játékokban mért teljesítmény teszteket. A nyers teljesítménnyel nincsenek gondok, ám játékok alatt valamiért nem akar még összeállni az Intel ARC A380 kártya. Remélhetőleg az Intel jövőbeli frissítésekkel tud ezen segíteni, egyértelműen szoftveres oldalról lehetnek az elmaradások. Jellen pillanatban azonban nem lehet nyugodt szívvel ajánlani a VGA-t, még a jelentős hátrányokkal rendelkező RX 6400 helyett sem, miközben papíron rengeteg pozitív tulajdonság szól az Intel újdonsága mellett.

Szinte mindent tudunk az új Nvidia kártyákról – Erre a felhozatalra számíthatunk

×