A SpaceX maga figyelmeztet a veszélyre, miszerint a Starlink műholdas internet egy konkurencia miatt teljesen befuccsolhat.

Elon Musk még 2020 októberében indította szó szerint világ körüli útjára a Stalink műholdas internetét, aminek eszközállománya, úgy pedig elérhetősége egyre csak gyarapodik. Nemrég például már hazánkban is elindult a méregdrága szolgáltatás, ami nemcsak egyre drágább, hanem jobb és stabilabb is lesz.

Ez a fejlődés kerülhet veszélybe a SpaceX szerint, ami egy elemzésben kongatta meg jó hangosan a vészharangot. A vállalat szerint ugyanis a szolgáltatás teljesen működésképtelenné válhat egy amerikai konkurencia, a földi internet és tévészolgáltatást is biztosító Dish Network miatt.

A két vállalat már több mint egy éve kardoskodik a 12 GHz-es sáv – a szélessávú kommunikációra használt frekvenciatartomány – használata miatt, amit most a földi szolgáltatók is használnának az 5G fejlesztésekhez. A SpeceX-nek viszont ez cseppet sem tetszik, mert szerintük az olyan interferenciához vezetne, ami gyakorlatilag használhatatlanná tenné a Starlinket.

A SpaceX azt állítja, hogy a 12,2-12,7 GHz-es spektrumsáv megnyitása olyan zavart okozna a műholdas internetelérésben, hogy az az esetek 74 százalékában elérhetetlen volna az előfizetők számára. 

Az aggályaival egyáltalán nincsen egyedül a SpaceX. Olyan távközlési vállalatok, mint az AT&T, a Google, a Microsoft, valamint olyan műholdas szolgáltatást biztosító vállalatok, mint az Intelsat, a OneWeb és a SES, mindannyian a 12 GHz-es sáv kiterjesztése ellen szólaltak fel a Szövetségi Hírközlési Bizottsághoz benyújtott elemzéseikben.

A vállalat elemzése egy válaszcsapás volt a Dish és az RS Access vezeték nélküli internetszolgáltató által készített korábbi jelentésre, amiben voltaképp azt írják, hogy a 12 GHz sáv közös használatából származó esetleges problémák elenyészőek lennének ahhoz képest, hogy mekkora pozitív hozadéka lenne. Elon Muskék ezzel szemben azt állítják, hogy a Dish és az RS szándékosan félrevezető állításokat tett, az elemzésük pedig számos „égbekiáltó hibát” és „hibás feltételezést” tartalmazott.

A SpaceX az FCC elé vitte a Dish-sel kapcsolatos panaszait, és arra kérik az amerikai ügynökséget, hogy vizsgálják ki a helyzetet, ez ugyanis potenciálisan egzisztenciális kockázatot jelent a Starlink jövőbeli működésére nézve. A SpaceX eddig körülbelül 2700 Starlink műholdat állított pályára, jelenleg közel 500.000 előfizetője van világszerte (nagyrészt Amerikából), de a tervek szerint néhány éven belül 42.000 műholddal bővítenék a flottát – bár ezzel kapcsolatban a csillagászoknak vannak komoly kifogásaik.

via – CNBC, Gizmondo, Fierce Wireless

A teljes város internetét leállította az apuka, mert a fiai sokat mobiloztak

 

×