A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének tulajdonosa nem számít arra, hogy a Bitcoin a közeljövőben ismét rekordárfolyamot ér el.

A piacvezető kriptovaluta, a Bitcoin az elmúlt jó néhány napban egészen elképesztő, kriptotörténelmi árfolyamesést mutatott, amely során két évvel korábbi szintre zuhant. A pánikeladások sem könnyítették a digitális pénz helyzetét, és bár a nagyobb holderek képesek meggátolni a teljes összeomlást, és az árfolyam is mérséklődött, a baj még nem múlt el.

A jelenlegi világgazdasági helyzetben nem is nagyon lehet előre megjósolni, hogy miféle mozgás lesz várható a kriptotőzsdéken, abban azonban sokan egyetértenek, hogy a Bitcoin nem mostanában fog újból fellendülni. Ezt a tézist a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének, a Binance alapítója és vezérigazgatója, Changpeng Zhao is osztja, aki a The Guardiannak nyilatkozva fejtette ki a véleményét az aktuális helyzetről.

Changpeng Zhao, a Binance tulajdonosa

Zhao szerint a korai Bitcoinba fektetők annak idején nagyon örültek volna, ha 2018-19-ben azt hallják, hogy a valuta 2022-ben 20.000 dolláros árfolyamon fog kereskedni. Szerinte az ilyen jellegű áringadozások teljesen normálisak, és az iparág valójában – az egyértelmű nehézségek ellenére – még mindig határozottan növekszik.

„A 68 ezres történelmi csúcsról 20 ezerre való áresést vizsgálva azt gondolom, hogy el fog tartani még egy darabig, amíg visszatér a korábbi szintre. Valószínűleg néhány hónaptól kezdve akár évekig is eltarthat” – mondta Zhao, majd hozzátette, hogy jelenleg senki sem tudja megmondani, mit hoz a jövő. 

Arra a kérdésre, hogy a digitális eszközök piaca közeledik-e egy újabb „kriptotél” felé – ez a kifejezés a 2017/18-as piaci visszaesés idején született – Zhao azt mondta, hogy egyes projektek bajban lehetnek, mert akkor fogantak, amikor a piac a legutóbbi csúcspontján volt. A teljes kriptopiac jelenlegi értéke jelenleg alig 1 milliárd dollár, szemben a tavaly novemberi mintegy 3 milliárd dollárral, a bitcoin pedig ugyanebben az időszakban közel 69 000 dollárral történelmi csúcsot ért el.

„Most határozottan úgy érzem, hogy sok projekt szorult helyzetben van, mert ha egyszer elérsz egy történelmi csúcsot, az összes projekt úgy költi a pénzt, mintha mindig is azon a történelmi csúcson lett volna. Így most, amikor csökken, úgy érzem, mintha télen lenne. De azoknál a projekteknél, amelyek megőrizték a készpénzt, még mindig jól vagyunk, még mindig felveszünk embereket, még mindig növekszünk.”

Ki valójában a Bitcoin feltalálója, Satoshi Nakamoto? – Tényleg magyar lenne a legenda?

×