Hasznos funkciókkal gazdagodnak az almás telefonok tulajdonosai.

A weboldalak régóta alkalmaznak már olyan megoldásokat, mellyel a monitor előtt ülő személyt próbálják megkülönböztetni egy számítógépes bottól. Ezt a legtöbbebben CAPTCHA néven ismerik és 2022-re meglehetősen sok formája terjedt el. Egy ideig elég volt egy pipát raknunk a megfelelő rubrikába, majd a továbbfejlesztett változatban már különféle repülőket, hajókat vagy épp tűzcsapokat kellett megkülönböztetnünk.

Ennél cifrább változatokkal is találkozhatunk, az interneten olyan típusa is szembejöhet ezeknek az ellenőrzéseknek, amikor számokat és betűket bizonyos sorrendben kell begépelnünk/kattintanunk, de az sem ritka, amikor egy kirakóst kell minél gyorsabban a megfelelő helyre odahúzni. Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, de sajnos szükséges rossz a jelenlegi webes helyzetben.

Az Apple magasabb szintre emelné a dolgot, az iPhone helyettünk bizonyítaná be, hogy nem vagyunk robotok!

Apple – WWDC

Természetesen ezalatt nem arra kell gondolnunk, hogy az iPhone Neural Engine-je megtanulná ezeket az algoritmusokat kijátszani. Az Apple egy olyan token létrehozásán dolgozik, melyekkel a fenti, sokszor idegesítő műveleteket helyettesítheti. A telefonunkon úgyis azonosítanunk kell magunkat FaceID vagy TouchID segítségével, így a biztonságosság kérdése is meg lenne oldva.

Forrás: Reddit

Ez papíron jól hangzik, ám felhasználói és szolgáltatói oldalról is szükség van fejlesztésekre. Kizárólag az iOS 16 és macOS Ventura támogatja majd a funkciót, de szerveroldalról is implementálni kell az újdonságot a weboldalaknak. Szerencsére a telefonos Safari elterjedtsége és iPhone tulajdonosok száma eléggé nyomós érv lesz, egyre több helyen találkozhatunk már például az Apple Pay fizetési lehetőséggel, akár hazánkban is. A felhasználói visszajelzések pozitívak a fejlesztéssel kapcsolatban, remélhetőleg az őszi iOS 16 megjelenére már több nagyobb weboldal használni fogja már.

Borítókép és forrás: Techzle 

Az Intel még nem engedné el teljesen a DDR4-et? – Sokat elárulnak az új alaplapok nevei

×