Az ASRock már javában készül az őszi startra.

Az Intel 12. generációja, mely az Alder Lake nevet viseli, egy hibrid generációnak tekinthető, hiszen az alaplapokat két táborra oszthatjuk fel. A különbség „csupán” egyetlen dologban rejlik, ez pedig az, hogy melyik memóriát támogatja az adott modell. Egyaránt találkozhatunk DDR4 és DDR5 változatokkal is, bár az abszolút flagship kategóriában már csak az újabb technológiát találjuk meg.

Nem titok, hogy az AMD a következő processzorgenerációban már csak a DDR5-öt fogja támogatni, a gyengébb lapokon sem találkozunk DDR4 slotokkal. Jogosan merülhetett fel tehát a kérdés, hogy az Intel 13. generációjával mi lesz a helyzet, merre hajlik a cég. Az első időszakban olyan pletykák is érkeztek, hogy a 7XX-es chipsetes lapok csak DDR5 memóriákat fogadnak be, így a „régi” RAM-ok tulajdonosainak a 600-as felhozatalból kell választania.

Kiderült az igazság, felbukkantak az első Asrock lapok nevei!

A Videocardz több forrása is megerősítette, hogy az ASRock javában dolgozik már a következő generáción, a fenti listát is teljesen legitimnek tekinthetjük. A „D4” jelölésekből könnyedén leolvashatjuk, hogy a felső(bb) kategóriában is találkozhatunk még a régebbi modulok támogatásával, annak ellenére, hogy korábbi pletykák alapján az Intel ellenezte ezt. A DDR5 memóriák ára még mindig nem arányos a kapott extra teljesítménnyel, ám hónapról hónapra javulnak az állapotok, így a 14. generációra már biztosan beérik az új technológia.

Ti váltanátok/váltottatok DDR5 memóriára 2022-ben?

Megépítették a világ legnagyobb Xbox konzolját – 113 kilós és 2 méter magas

×