Minőségi javulást tapasztalhatunk, ha pár ezerrel megemeljük a keretet.

Előfordulhat, hogy akármennyire is szeretnénk kihozni a maximumot a megvásárolni kívánt számítógépünkből, sajnos viszonylag szűkös keret áll rendelkezésünkre. Természetesen ebben az esetben is kiváló PC-ket lehet összepakolni, ám rengeteg buktatóba futhatunk bele az olcsóbb komponensek kiválasztásánál, melyek a gép teljesítményére, jobb esetben csak a bővíthetőségére is hatással lehetnek. A bejegyzésben ezeket a hibalehetőségeket vesszük górcső alá, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen segíthetünk magunkon.

Nézzük is, hogy mire kell odafigyelnünk az egyes komponensek kiválasztásnál!

A két mag már nem elég

A processzor kiválasztásánál találkozhatunk meglepően olcsó példányokkal is, akár a legújabb generációk esetében is. Ezek azonban rengeteg esetben két fizikai maggal felvértezett CPU-k, melyeket már irodai használatra sem ajánlana szívesen az ember. 2022-ben négy fizikai mag alá nem érdemes adni, beszéljünk akár Intel, akár AMD oldalról. A cégek hivatalos weboldalain (Intel, AMD) villámgyorsan leolvashatjuk a magok számát, a „Core” kifejezést kell keresnünk.

Single-channel RAM

Minimális összeget megspórolhatunk akkor is, ha két memóriamodul helyett csak egyet pakolnánk a gépbe. Nem érdemes kincentizni itt sem azt a pár ezret, mindenképp két darabos kitet érdemes vásárolnunk. Nem véletlenül, hiszen ekkor a két darab 64 bites csatolófelületet a processzorunk egy darab, 128 bites csatornaként kezeli, így a sávszélesség is megduplázódik. Papíron ez kétszer olyan gyors rendszert eredményezhetne, de ez egyrészt elméleti sávszélesség, másrészt nem 100% hatásfokkal futnak a gépeink.

 

A fenti tesztet megnézve azt hiszem kiderül, hogy nem csak benchmarkoknál lehet hasznos a dupla sávszélesség. Átlagban 35%-os teljesítménytöbbletet értek el a 2x4GB-os modulok a sima, egy darab 8GB stickkel szemben. Néhány érzékenyebb játéknál, mint például a Fortnite vagy a Far Cry 5 ez még több is lehet.

Lassú háttértár

Inner view of a hard disk drive Seagate Medalist ST33232A

Manapság a legtöbb alkalmazás és modern játék is feltételezi, hogy SSD lapul a gépünkben, ezért sok esetben rengeteg, kisebb darabra osztják fel a programok mögötti adatokat. A sok kis fájldarabka a HDD háttértárak nagy ellensége, így jelentős hátrányba kerülhet egy SSD-vel szemben. Érdemes a minél nagyobb SSD-re törekednünk, de ha más nem fér bele, akkor legalább egy 120/240GB-os SSD + HDD kombót válasszunk és a rendszert mindenképp az SSD-re telepítsük fel.

A túl gyenge alaplap

Az egyik legfőbb komponens, melyen nem érdemes spórolnunk. A legolcsóbb példányokat elképesztő módon megnyirbálják a gyártók. Az alábbi hiányosságokra érdemes odafigyelnünk:

  • Csak két RAM slotot találunk az alaplapon, így nehézkes lehet a későbbi upgrade
  • A túlságosan csupasz, hűtőbordáktól mentes alaplap gyenge VRM teljesítményre utal, így a későbbi processzor fejlesztés limitált lehet, mert egyszerűen nem bírják el a gyenge, áramellátásért felelős alkatrészek
  • Hiányozhat a manapság már rengeteg helyen alapnak számító M.2 slot, így továbbra is kénytelenek leszünk SATA-ra hagyatkozni

Tiszta udvar, rendes ház

A ház kiválasztásának ismét rengeteg buktatója lehet. Itt is pár ezer forint dönthet egy teljesen korrekt és egy rossz ház között. A legolcsóbb modellek az anyaghasználaton is elbuknak, az értelmes kábelmenedzsmentről és különféle bővítési módokról nem is beszélve. A gyenge anyagoknak köszönhetően akár meg is hajolhat a ház szerkezete, jobb esetben csak a komponensek vibrálását továbbítják a papírvékony fém alkatrészek. Érdemes lehet kilépni a 10 ezer forintos kategóriából, 15 ezer forint környékén már teljesen jó házakkal találkozhatunk.

Óvatosan az új, olcsó kártyákkal

Csábítóak lehetnek az AMD belépő szintű kártyái, például az RX 6400 és RX 6500 XT, ám veszélyt is hordoznak magukban. A szokásos 16 / 8 PCIe sáv helyett csak néggyel operálnak, így az olcsóbb, csupán PCIe 3.0 támogatással rendelkező alaplapok esetében mérhető teljesítményvesztést tapasztalhatunk. Az esetek nagy részében pedig éppen ilyen alaplapokhoz választják a felhasználók ezeket. A TechPowerUP adatlapoknál a „Bus Interface” specifikációt kell keresnünk.

A legfontosabb – A táp

Ha van valami, amin nem érdemes spórolni a gép építésénél, az egyértelműen a tápegység. Minden komponenst ez az alkatrész lát el árammal, szoros kapcsolatot ápol a processzorral, az alaplappal és a videókártyánkkal is. A gyenge példányok nem rendelkeznek megfelelő védelmekkel, sokszor nem tudják teljesíteni a rájuk írt specifikációt sem. Ebben az esetben szinte garantált a gépünk gyakori leállása, rosszabb esetben pedig akár komponenseket is magával ránthat a halálba a megbízhatatlan táp.

Szerencsére léteznek gyűjtőoldalak, ahol megtalálhatjuk az ajánlott tápegységek listáját, márkákra, típusokra lebontva. Az „A” betűvel jelölt példányok a legjobbak, a C kategória már a gyengébb, de még mindig vállalható tápokat sorolja fel. „D” betűjellel azokat a tápokat találjuk, melyeket csak iGPU esetében ajánlanak a gyűjtés készítői, az „E” betűjelnél pedig az elkerülendő egységeket olvashatjuk le. Amennyiben a kinézet vagy éppen gépben duruzsoló tápunkat az „F” betűnél találjuk, abban az esetben gondolkozzunk el a mihamarabbi cserén.

Neked milyen alkatrészek vannak a gépedben?

Borítókép: LinusTechTips / YouTube

 

×