Az Epic Games komoly tervekkel állt elő: minden létező boltot és platformot össze szeretne kötni egymással, hogy a játékosok közösen mókázhassanak.

Nagyon úgy tűnik, hogy a PC-s játékosok egyik legégetőbb problémájától szabadítaná meg a világot az Epic Games. Biztosan sokakkal fordult már elő az a szomorú helyzet PC-n, hogy egy-egy játékkal hiába játszanánk együtt egy barátunkkal, azt azért nem tehetjük meg, mert szimplán csak más boltokban vettük meg őket (kivéve a GoG-ot). Az Epic fejlesztőinek hála mindez hamarosan a múlté lesz, és végre együtt mókázhat a Steames és az Epices.

Az persze sok konzolosnak furcsán hathat, hogy pont a legszabadabbnak tartott platformon nem adott feltétlenül a crossplay lehetősége, de a probléma sajnos nagyon is valós. Ezért is szerencse, hogy egyre többen állnak bele a játékosok platformoktól független összeterelésébe, PC-n pedig ezt a feladatot Tim Sweeney-ék vették a nyakukba.

Mindez egyáltalán nem egy gombnyomásos mutatvány, de hogy a játékosoknak ezzel már ne legyen semmi dolga, egy speciális, egységes szolgáltatáscsomagot ad a fejlesztőknek, ami nemcsak teljesen kompatibilis lesz a különböző játékmotorokkal, de bármilyen áruházban és bármilyen platformon alkalmazható. Méghozzá ingyen.

Ez a csomag pedig elméletben teljes crossplay támogatást képes elhozni az Epic Games Store és a Steam között, ami nem csak a közös játékot jelenti, hanem:

  • összevonhatóak lesznek az EGS és a Steam baráti listák
  • az áruházak között játékmeghívókat is lehet küldeni a pajtásoknak
  • összekapcsolhatjuk majd a profiljainkat
  • plug-and-play SDK-t is kapnak a fejlesztők, amivel voltaképp teljesen testre szabhatják a crossplay funkciókat
    • a játékosok pedig anélkül élvezhetik az új funkciókat és fejlesztéseket, hogy maguknak bármit is frissíteniük kellene.

 

„A crossplay lehetőséget ad minden barátnak, hogy összejöjjön és interaktív élményeken keresztül szép emlékeket teremtsen. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az összes fejlesztő számára elérhető crossplay eszközökkel változásokat indíthatunk el az iparágban, és hiszünk abban, hogy a barátok és közösségek összekapcsolása a játékipart a következő nagy növekedési hullámhoz és a következő egymilliárd játékoshoz juttatja el.” – nyilatkozta az Epic Games online szolgáltatásokért felelős vezető igazgatója, Simon Allaeys.

De ez még nem minden!

Mivel az Epic megoldása szinte minden létező platformon tökéletesen használható, a jövőben szeretnék azt kiterjeszteni masOS-re és Linuxra is, a későbbiekben pedig konzolokon és mobilokon szeretnék meghonosítani. Ez azt jelenti, hogy a jövőben tényleg semmilyen akadálya nem lesz annak, hogy az összes létező platform együtt játsszon – valaki PC-n, más egy Xboxon, míg a harmadik csapattárs egy PS-en vagy mobilon száll be ugyanabba a játékba.

Mindez persze eddig sem volt lehetetlen, ugyanakkor a fejlesztés során a stúdióknak mindezt maguknak kell megoldják, amely sokszor nagy erőforrásokat igényelhet. Az Epic eszköze azonban jelentősen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a munkát, sőt, elvileg még utólag is lehetséges az implementálása, így a fejlesztők ehelyett a játék tökéletesítésére fókuszálhatnak.

Íme, a világ első nem hivatalos PlayStation 5 Slim, ráadásul vízhűtéssel

Borítókép: The Verge

×