Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy ki lehet pontosan a Bitcoin feltalálója, de sokan élnek a gyanúval, hogy egy magyar kriptográfus-programozó az illető.

A kérdés, miszerint ki lehet valójában Satoshi Nakamoto, az ember, aki 2008-ban útjára indította a világ legelső kriptopénzét, a Bitcoint, igazán csak az elmúlt években kezdte foglalkoztatni a világot. Azelőtt mindössze a kriptorajongók szűk táborát mozgatta a dolog, de több mint 10 év alatt ők sem tudták egyértelműen megválaszolni, csupán lelkes teóriáig jutottak.

A mainstreambe való betörés azonban feltámasztotta a találgatást, így egyre többen próbálnak rájönni Nakamoto személyazonosságára. Eddig azonban akárhányan foglalkoztak a dologgal, mind falakba ütköztek, hiszen a létezésén túl tulajdonképpen semmit nem tudni a titokzatos alakról.

De ki lehet Nakamoto?

Többen arra is gondoltak, hogy mindez nem is álnév, hanem tényleg így hívják a Bitcoin atyját, és bár Satoshi Nakamoto sok akad a világon, de olyan, aki potenciálisan összekapcsolható lenne a blokklánccal, már kevesebb. Az amatőr nyomozók így jutottak el Dorian Satoshi Nakamotóhoz, egy idősebb japán-amerikai férfihoz, aki korábban számítógépes mérnökként dolgozott, és állítólag elég titokzatos személyiség volt.

Sokáig rá gyanakodtak, de az öreg Dorian nagyon hevesen és következetesen tagadta, hogy ő állt volna a Bitcoin megalkotása mögött. Sőt, még egy közleményt is írt az ügyről, amiben nemcsak azt mondta el, hogy egyébként nem konyít az olyan technológiákhoz, mint ami a kriptovaluta mögött is áll, hanem hogy a gyanúsítással jött médiafigyelem nagy zűrzavart és stresszt okozott az életében.

Persze olyanok is akadtak, akik megpróbálták kihasználni a Bitcoin egyre népszerűbbé válását, és kikiáltották magukat az igazi Nakamotónak. Az egyik legnagyobb alakja ennek a fajta haknizásnak Craig Wright informatikus, de inkább üzletember volt, aki korábban azzal állt elő, hogy ő a blokklánc és a kriptó valódi feltalálója. Ezt kriptokörökben erősen vitatják, sőt, Wright azzal akarta bizonyítani igazát, hogy olyan érméket vált be, amelyekhez csak az igazi Nakamotónak lehetnek kulcsai. Ez végül sosem történt meg, rendre technikai hibákra és biztonsági problémákra hivatkozva elhalasztotta.

Sokan ezzel szemben úgy vélik, hogy Nakamoto nem egyetlen személy, sokkal inkább egy csapat. Ezt némiképp cáfolja a tény, hogy a Bitcoinon dolgozó fejlesztők kiléte ismeretes, Nakamoto pedig az ő vezetőjük volt, ő fogta össze a munkát és adta az utasításokat.

A fejlesztők között egyébként két magyar származású programozó is volt, Hanyecz László és Nick Szabó személyében. Előbbi azzal vált híressé, hogy ő vásárolt valamit bitcoinnal – 10.000 BTC-t fizetett pár pizzáért. Utóbbi szerepe azonban még ennél is jelentősebb lehetett, annyira méghozzá, hogy a legtöbben – még maga Elon Musk is – úgy vélik, hogy Nakamoto és Szabó egy és ugyanaz az ember.

Ugyan Szabó is elutasította a feltételezéseket, de többen is rámutattak, hogy a Bitcoin.com-on megjelent „whitepaper”-ként emlegetett kriptovaluta bemutatás kísértetiesen hasonlít a magyar származású fejlesztő fogalmazási-írói stílusára. A gyanút Szabó korábbi fejlesztése, a proto-Bitcoinként is értelmezhető bit gold is csak fokozta.

Hogy mi az igazság, azt sajnos mi sem tudhatjuk, az mindenesetre igen érdekes egybeesés, hogy a világon először Magyarországon emeltek szobrot Satoshi Nakamotónak. A Budapesten felállított Satoshi-szobor teljesen semleges alakot ábrázol, ezzel is utalva arra, hogy tulajdonképpen nem az a fontos, hogy kicsoda ő pontosan, hanem az érték, a gondolat, amit a kriptovalutával átadni hivatott.

Az viszont tény, hogy a magyar fejlesztők alaposan benne voltak a Bitcoin létrehozásában, függetlenül attól, hogy magyar-e Nakamoto, avagy sem. 

Térdre rogy a Bitcoin – 20.000 dollár alá zuhant az árfolyam

 

×