Talán pár héten belül Magyarország is csatlakozik nyugati szomszédaihoz.

Március végén már megtekinthettünk egy kimutatást az egyre csökkenő VGA árakkal kapcsolatban, ám akkor még csak az amerikai piacot vizsgálva. Szerencsére a 3DCenter csapata ezúttal sem volt rest és összegyűjtötte a június 20-án leolvasható árakat, hosszan elemezték az osztrák és német boltok árlistáját, melyek talán egy fokkal közelebb állnak a hazai piachoz. A 3DCenter grafikonja hosszú múltra tekint vissza, 2021 januárja óta figyelik az ágazat minden egyes rezdülését, legyen szó akár Nvidia, akár AMD kártyákról.

Eltűnt a felár, sőt, már MSRP ár alatt is elcsíphetünk kártyákat!

A grafikonon zöld színnel olvashatjuk le az Nvidia kártyák árainak alakulását, míg pirossal értelemszerűen az AMD VGA-két. Sárga vonallal az Ethereum árfolyamot követhetjük nyomon, míg a szaggatott kék vonal a kártyák elérhetőségét jelzi. Jól látható, hogy 2022 júniusának végére már a grafikon tetejét érinti ez, így elérhetőséget érintő gondokkal egy ideig nem kell számolnunk. Jelenleg átlagban az MSRP (ajánlott fogyasztói ár) 102-96%-át fizetjük ki a kártyáknál, így bejöttek a korábbi jóslatok, júniusra gyakorlatilag eltűnt a felár.

Azt is szépen leolvashatjuk a fenti grafikonról, hogy gyakorlatilag fél év alatt a 183%-os árból MSRP alatti(!), 92%-os ár lett nyugati szomszédainknál. A hazai árak lassabban szoktak reagálni, ám júliusban talán már Magyarországon is szinte felár nélkül vásárolhatunk videókártyákat, melyet egy éve el sem tudtunk volna képzelni.

Ki valójában a Bitcoin feltalálója, Satoshi Nakamoto? – Tényleg magyar lenne a legenda?

https://leet.hu/shop/newmerch/

×