Egyre közelebb a bejelentés időpontja.

Most, hogy napról napra közelebb vagyunk az RTX 4000 kártyák megjelenéséhez, egyre pontosabb információkat kaphatunk a specifikációkat illetően. Az NVIDIA korábban kísérletezhetett még azok módosításával, ám a szűkös határidők miatt már a közel végleges értékekkel kapcsolatos pletykák keringenek a különböző közösségi felületeken.

Visszatérő kérdés volt a kártyák fogyasztásának alakulása, hiszen ezekkel kapcsolatban érkeztek a legijesztőbb hírek. Úgy tűnik, hogy nem sokat tévedtek tavaly a becslések, sokaknak új tápra lehet szüksége, ha az új generációból szemezgetne az ünnepi időszakban.

800 wattos fogyasztást sem zárhatunk ki!

Az adatokat ismét az NVIDIA szivárgások nagy mestere, kopite7kimi szolgáltatta. Az ADXXX számozás az adott GPU egységek nevére utal, nem konkrét modellekre, a jelenlegi generáció legerősebb chipje, a 3090 Ti-ban is használt GA102 körülbelül 600 wattos power limittel rendelkezik, így a csúcskategóriában egy kellemes, 200 wattos növekedést olvashatunk le.

A várható felhozatal és a GPU chipek

Érdemes azonban kiemelni, hogy a power limit és a kártyák TDP értékei nem egyeznek meg 100%-osan, főleg, hogy ugyanannak a chipnek „vágott” változata gyengébb VGA-ban is felbukkanhat. Az Nvidia által megadott, gyári TDP fogyasztás a fentieknél alacsonyabb lesz, a power limit inkább majd a tuningbajnokoknak szól majd.

Ennek ellenére leolvasható, hogy érezhető ugrásra kell felkészülnünk, hiszen búcsút mondhatunk a középkategória 200-270 wattos körüli fogyasztásának, az RTX 4070 is legalább 300 wattról indul majd. Ez leginkább azoknak lehet problémás, akik kevés fejlesztési lehetőséget biztosítottak magukat a táp kiválasztásánál, előfordulhat, hogy érdemes lesz elgondolkodni egy váltáson is.

Ennyi videókártyát vettek az Ethereum bányászok – Most bajban vannak

https://leet.hu/shop/newmerch/

×