És ebben még nincsenek benne a bányászgépek, csak a videokártyák.

Miközben a videokártya-gyártók nem szívesen beszélnek arról, hogy hány kártyát adtak el kriptovaluta-bányászoknak, a Bitpro Consulting elemzői úgy gondolták, utánajárnak a dolognak. Most kiderült, hogy az Ethereum bányászok például összesen 15 milliárd dollár értékben vásároltak GPU-kat az elmúlt másfél évben. És ebben az összegben még nincsenek benne az egyéb eszközök, gépek, kiegészítők, amik a bányászathoz kellenek.

Amikor 2020 novemberében emelkedésnek indult az Ethereum árfolyama, emberek milliói kezdtek el bányászni, a könnyű pénzkeresés reményében. Ehhez persze sok-sok videokártya kellett, amiből a koronavírus miatt amúgy sem volt sok, így a GPU-árak is meredeken emelkedni kezdtek. Szegény gamereknek pedig nem jutott semmi.

A JPR adatai alapján az asztali GPU-eladások 51,8 milliárd dollárt tettek ki 2021-ben, így kiszámolható, hogy a bányászok mennyit költöttek, mennyi kártyát vettek átlagosan. Az biztos, hogy a bányászok hihetetlen pénzt fektettek abba, hogy GPU-kat vegyenek – írja a Tom’s Hardware.

Az Ethereum bányászok átlagosan nagyjából 14,2 GPU-t vettek 2020 és 2022 között.

A szám valóban csak hozzávetőleges, mert ebben nincsenek benne a speciális bányászkártyák, illetve a bányászatra használt laptopok. Szóval az átlagos szám még ennél is magasabb lehet. Azt még nehezebb megmondani, hogy hány eladott kártyát használtak bányászatra és játékra egyaránt.

Az Ethereum értéke azonban nemrég bezuhant, 70%-ot esett, így nem valószínű, hogy a GPU-vásárlós tendencia folytatódik. Azok, akik az emelkedés elején vettek gépeket, valószínűleg jó pénzt kerestek, de akik csak nemrég fogtak a bányászatba, valószínűleg éveket kell várniuk, hogy a befektetés megtérüljön.

A Bloomberg megemlít egy férfit, aki 2021 közepén 30 000 dollárt fektetett be bányászeszközökbe, és eddig csak körülbelül 5 000 dollárt keresett vele. Biztosak vagyunk benne, hogy sok más bányász találta magát ugyanebben a helyzetben. Szép lassan a gamereknek is jut videokártya, és az árak is szépen lemennek.

Ezt láttad már?

Biztató kezdés után nagy csalódás? – Ismertették az Intel kártyák valódi erejét

 

×