Egyes csalók számára a játékból való kitiltás lehet a legkisebb gond.

Az online játékokban történő csalás elterjedt probléma. Vannak játékosok, akik a csalók miatt hagynak fel egy játékkal, a fejlesztők, kiadók pedig igyekeznek pert indítani a csalószoftver-készítők ellen. Pont ma írtunk arról, hogy a Bungie éppen egy ilyen küzdelmet nyert meg. Tény, hogy a legtöbb online játékot fejlesztő kiadónál a legnagyobb probléma a csalás megfékezése, ami nem csak tönkre tehet egy játékot, de egy teljes üzletet, sőt céget is. A legalapvetőbb büntetés a játékosok számára az eltiltás a játéktól, de

van, ahol börtönbüntetés is járhat a csalásért.

Járhat börtön a csalásért?

Az átlagos csalóknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy esetleg börtönbe kerülnek, ám persze az sem mindegy, hogy melyik országról beszélünk. Amerikában és Európában nincsenek olyan törvények, amik börtönbüntetést szabhatnak ki az online játékokban történő csalásért. A sorozatos csalók is legfeljebb arról tarthatnak, hogy egy életre kibannolják őket a játékból.

Egyes országokban, köztük Dél-Koreában, Kínában és Ausztráliában azonban büntetőeljárást indítanak egyes hackerek ellen. A dél-koreai kormány 10000 dolláros pénzbírságot szabott ki egy Overwatch csalónak, egy másikat pedig egy év börtönbüntetésre ítélt.

Egyes játékokban olyan tiltást alkalmaznak, melyek igen hosszúak. A Dota 2 fejlesztője 2019-ben kezdett 20 éves tiltást osztogatni a csalóknak és smurf-öknek.

Törvénybe ütközhet viszont a csalóprogramok létrehozása és terjesztése is. 2017-ben letartóztattak egy kínai programozót, aki CS:GO csalást hozott létre. Őt a CS:GO kínai kiadója, a Perfect World jelentette fel a rendőrségen. A Valve általában nem tesz ilyen lépést.

Kína az elmúlt években számtalan eljárást indított például PUBG csalók ellen, sőt több száz letartóztatás történt. Az országban nagyon népszerű a játék, sőt a PUBG játékosok zömét kínaiak teszik ki. Az csalások azonban az országban annyira elterjedtek, hogy a kormány kénytelen volt lépni. A csalások közé tartozik a wallhack és az aim assisst. Akiről kiderül, hogy valóban csalt, börtönbüntetést kaphat érte. Hasonló eset Japánban is előfordult, ott mondjuk legfeljebb letartóztatások történnek csalásért.

Illegális a csalás egy esport versenyen?

Bár egy átlagos csaló viszonylag biztonságban van, a profi játékosoknak már szembe kell néznie a törvényekkel. Itt a csalásnak súlyosabb követkeményei lehetnek. Az esport szervezetek azonnal kirúgják a csalókat, és nyilatkozatot adnak ki, elhatárolva magukat az ügytől. A szponzoroknak ezután joguk van jogi lépéseket tenni. Ezek után nagyon nehéz folytatni az esport karriert.

A profi szcénában sem ismeretlen a csalás egyes formája, mint például a bundázás, az előre egyeztetett sportfogadás stb. Ez szintén járhat komoly büntetőeljárással. Egy ausztrál CS:GO-csapat például rács mögé került egy 30 000 dollár értékű mérkőzés megbundázása miatt 2020 végén. A Heroic esport szervezet a dán hatóságot értesítette, azzal vádolva korábbi CS:GO-edzőjét, Nicolai „HUNDEN” Petersent, hogy stratégiákat osztott meg egy rivális csapattal.

Te csaltál valaha online játékban?

Mennyi?! – Milliárdos kártérítést fizetnek a Destiny 2 csalások készítői

 

×