Nem ez az első eset, amikor Musk valószínűsíthetően azért rúg ki alkalmazottakat, mert azok nem szép dolgokat mondtak róla.

Elon Musk a szólásszabadság egyik legnagyobb harcosa szeretne lenni azáltal, hogy felvásárolja a Twittert, és hasonló mértékű teret enged az eltérő oldalakról megfogalmazott véleményeknek, amire eddig szerinte nem volt lehetőség a közösségi platformon.

Mindez persze szép cél, csakhogy mindeközben a saját háza táján nem feltétlenül ezt látjuk megvalósulni. Korábban például azt lehetett hallani, hogy azért bocsátott el egy tesztelőt a Tesla önvezető technológiáját fejlesztő részlegéről, mert egy videójában nyílt kritikával élt a rendszer akkori állapotával szemben. Az ilyesfajta viselkedés pedig nem is lenne olyan nagyon meglepő tőle, hiszen a Twitteren tulajdonképpen nyíltan „bullyingolja” azokat, akik neki nem tetsző véleménnyel vannak a világról.

Nem egyszer gúnyolódik embereken például a kinézetük miatt, Bill Gates pocakját például a terhes férfi emojihoz hasonlította, de Bernie Sanders korával is gunyorosan élcelődött, de sokszor próbál másokat is megszégyeníteni – több-kevesebb sikerrel – csak azért, mert más véleményen vannak, mint éppenséggel ő maga.

Ezúttal pedig azért rúgott több SpaceX alkalmazottat, mert azok olyan dolgokat írtak, ami neki nem volt ínyére.

 

A The New York Times szerint az alkalmazottak egy nyílt levelet írtak az űripari vállalat vezetőségének, amiben élesen bírálták Musk közösségi médiában tanúsított viselkedését, és arra kérték őket, hogy valahogyan lépjenek fel a milliárdossal szemben, mert mindez rosszat tesz a cégnek. Musk viselkedését zavarónak és kínosnak írták le, de megemlítették a Musk elleni szexuális zaklatásos vádakat is.

Ezt a levelet állítólag a több alkalmazottal is próbálták aláírni, mielőtt eljuttatnák a vezetésnek, többen pedig abban segédkeztek, hogy minél több munkavállalóhoz eljusson. Azt nem tudni, hogy pontosan hány alkalmazottat rúgtak ki emiatt, de állítólag nemcsak a nyílt levél három szerzőjét, hanem azokat is elbocsátották, akik a továbbosztották azt. Így juthatott el végül Muskhoz is.

A SpaceX elnöke és COO-ja, Gwynne Shotwell nem tagadta a történteket, és a NYT-nek azt is elmondta, hogy „számos, a levélben érintett alkalmazottat elbocsátott”, de nem annak tartalma miatt, hanem azért, mert nyomást gyakoroltak a kollégáikra, megfélemlítették őket azért, hogy egy olyan papírt írjanak alá, ami nem tükrözi a véleményüket. Ahogy a SpaceX elnöke fogalmazott:

„Túl sok munkát kell elvégeznünk, és nincs szükségünk ilyen túlkapásokba torkolló aktivizmusra”.

Shotwell hozzátette, hogy „a vállalat több ezer alkalmazottjának kéretlen e-mailekkel való zaklatása, és hogy arra kérik őket, hogy írjanak alá ilyen leveleket és töltsenek ki nem elgedélyezett felméréseket a munkaidő alatt teljesen elfogadhatatlan. Mi csak azt kérjük, hogy mindenki a SpaceX missziójára koncentráljon, az időt pedig a lehető legjobb munka elvégzésére fordítsák. Csak így juthatunk el a Marsra”.

Elon Musk 5 meredek ígérete és jóslata – és a valóság mögöttük

 

×