Erről aztán nagyon nem érdemes lemaradni, mert ilyet még a déd- és az ükunokáink sem fognak látni.

Egészen fantasztikus csillagászati kuriózumnak lehetnek szemtanúi azok, akik június 17. és 28. között az égboltra tekintenek. Ezeken a napokon ugyanis egy olyan jelenség lesz látható, amit utoljára 947-ben tapasztalhattak a kor emberei, és legközelebb is csak 470 év múlva, 2492. áprilisában lesz rá újbóli lehetőség.

A csillagászok ezt bolygóegyüttállásnak, bolygófüzérnek, vagy bolygóvonulatnak is nevezik, ekkor ugyanis a Naprendszerünk összes bolygója egyszerre megfigyelhető lesz. Közülük pedig ötöt szabad szemmel is láthatunk majd, méghozzá pontosan abban a sorrendben, ahogyan a Naptól számított távolságuk szerint lenniük kell.

A Neptunusz és az Uránusz – a Naptól és tőlünk is a legtávolabb eső planéták – viszont csak távcsővel mutatják meg magukat, utóbbi pedig nem is a saját (sorrend szerinti) helyén, hanem a Vénusz és a Mars közötti területen lesz található. Emiatt persze nem kell neheztelni rájuk, hiszen az Uránusz 84 évet alatt, a Neptunusz pedig 165 év alatt kerüli meg a Napot, vagyis elég sokat vártak erre a különleges alkalomra.

A bolygókat szinte minden nap a keleti égbolton érdemes keresni, a legláthatóbbak pedig napkelte előtt 45 perccel lesznek.

Az IFL Science szerint a legjobb időpont a június 27-e lehet, ekkor ugyanis könnyebben meg lehet majd különböztetni a bolygókat a csillagoktól. A korábban említett távcsövet pedig még a kiváló látással rendelkezők is magukhoz ragadhatnak, ugyanis segítségével a szabad szemmel is látható égitestek felszíni formáit, holdjait, de még a Szaturnusz gyűrűjét is megpillanthatjuk.

Kivételes lehetőség, ami miatt érdemes korán felkelni, hiszen ilyen együttállás még az ükunokáink életében sem fog történni.

Nem vagyunk egyedül? – Idegen civilizáció jeleire bukkanhattak a csillagászok

https://leet.hu/shop/newmerch/

×