Elképesztő nagyságú pénzbüntetésre számíthat az Apple, ha ellene döntenek a brit bíróságon egy olyan ügyben, amire korábban már volt precedens.

Manapság egyre többen vádolják tervezett avulással a technológiai vállalatokat, hogy ezzel ösztönözzék az embereket az újabb és újabb kütyük vásárlására. Ez a vád több esetben is valódinak bizonyult, a legnagyobb botrány azonban talán az Apple-t érte, miután  2017-ben egyre több iPhone tulajdonos számolt be arról, hogy egy szoftverfrissítést követően jelentősen belassultak a telefonjaik – látszólag teljesen indokolatlanul.

A „batterygate” ügyként elhíresült balhé miatt még az Apple vezére, Tim Cook is külön meg kellett szólaljon, és hivatalosan is bocsánatot kért, bár azt sosem ismerte el, hogy szándékos avulásról lenne szó. A hivatalos álláspont szerint a telefonok azért lettek lassabbak, vagyis azért lett rosszabb a teljesítményük, hogy ezzel védjék az akkumulátort, vagyis tovább használhassák a készülékeket a tulajdonosok.

A kritikus hangok szerint azonban erről szó sincs, valójában csak így akarták ösztönözni az embereket, hogy befizessenek az új, egyre kevesebb újdonságot tartogató iPgone-okra.

Emiatt pedig pár éve be is perelték Amerikában a cupertinói vállalatot (33 államban méghozzá), amiben a bíróság 2020-ban végül az Apple ellen döntött, és 113 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. Most egy nagyon hasonló perrel néz szembe a világ legértékesebb cége a BBC szerint, ugyanis Angliában is benyújtottak egy opt-out kereset, vagyis 25 millió brit érintett nevében járhatnak el a „batterygate” ügyében.

A pert egy Justin Gutmann nevű férfi adta pe, aki tulajdonképpen ugyanazt állítja, mint a tengerentúli felperesek: az Apple szoftveresen szándékosan rontotta a felhasználói élményt a lassításokkal, hogy ezzel ösztönözze az embereket az új termékek vásárlására.

A vád szerint ahelyett, hogy javítást ajánlott volna, vagy kártérítést fizetett volna az akkumulátor-hibás kütyükre, inkább lelassította őket. A férfi szerint az is problémás, hogy minderről teljesen elfelejtették tájékoztatni az iPhone tulajdonosokat, akik így csak a frissítés után szembesültek azzal, hogy rosszabbul működik az iPhone-juk, mint előtte.

Ha a bíróságon ismét az almás cég ellen döntenek, akkor akár 768 millió font, mintegy 358 milliárd forint kártérítés megfizetésére is kötelezhetik, amit 25 millió néhai iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus és iPhone X brit tulajdonosa között osztanak szét.

Brutális pénzre büntetheti az EU az Apple-t az Apple Pay miatt

 

×