Könnyen meglehet, hogy hamarosan választ kapunk az emberiség legnagyobb kérdésére: egyedül vagyunk-e az univerzumban?

Kína délnyugati Guizhou tartományában található a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a körülbelül 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Radio Telescope, vagy ahogyan becézik, a Sky Eye teleszkóp.

A hatalmas méretekkel rendelkező eszköz még 2016-ban csatlakozott a Breakthrough Listen SETI projekthez, ami intelligens földönkívüli kommunikáció jelei után kutat az univerzumban, de ténylegesen csak 2020-ban tudott teljesen munkához látni. A kínai eszköz rendkívül érzékeny az alacsony frekvenciájú rádiós sávban, emiatt pedig kulcsszerepet játszik az értelmes földönkívüli élet felfedezésében.

A teleszkóp azóta is hevesen kémleli az eget és a világmindenséget, remélve, hogy egyszer majd választ adhat az embert leginkább foglalkoztató kérdésre: egyedül vagyunk-e az univerzumban, vagy sem? A válaszhoz pedig egyre közelebb kerülhetünk, ugyanis eddig több potenciális jelet is észlelt, bár eddig még nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni az idegen civilizációk létezését.

Így néz ki a Sky Eye teleszkóp

A minap azonban újabb észlelésekről adott hírt a Pekingi Normál Egyetem, a Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati Obszervatóriuma és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem által közösen alapított, földönkívüli civilizációkat kutató csoport vezető tudósa, Zhang Tonjie a Science and Technology Daily című államilag is támogatott tudományos napilapban.

A jelentés szerint a Sky Eye által újonnan észlelt keskeny sávú elektromágneses jelek eltérnek a korábban rögzítettektől, melyek a feltételezéseik szerint mesterséges eredetűek lehetnek.

Összesen két potenciális jelet észleltek: az egyiket 2020-ban vették észre a korábban, 2019-ben gyűjtött adatok elemzése során, idén pedig egy újabb értelmes életre utaló rádiójeleket szúrt ki az exobolygó célpontok megfigyelési adataiban.

A kínai kutatók ugyanakkor nagyfokú óvatosságra intenek, szerintük ugyanis akár rádióinterferencia is lehet az esetek mögött, ezért mielőtt bármit is tényként kijelentenének, további vizsgálatokat kell végezniük a furcsa jeleken.

Zhang korábban egyébként hangosan nem értett egyet azzal a felvetéssel-elmélettel, miszerint óvatosan kellene az intelligens élet után kutatni, mert megeshet, hogy az a Föld ellen fordulhat; „Képzeljük el, ha egy hajóval hajózunk egy viharos, sötét tengeren, és a távolban egy másik vitorlás gyenge fényét látjuk. Előveszed a fegyvered, hogy lelőd, vagy megkeresed, hogy segítsetek egymásnak, és egymásra támaszkodhassatok?” – mondta a tudós – „Lehet, hogy egy nap nem leszünk képesek túlélni a Földön. Szükségünk lesz az idegen civilizációk segítségére.”

Mindazonáltal valószínűtlen, hogy valaha találkozni fogunk a forrásokkal, függetlenül attól, hogy mesterséges, vagy sem. Ezek a rádiójelek jellemzően több tucat fényévnyi távolságból érkeznek, ami azt jelentheti, hogy a potenciálisan intelligens civilizáció rég kihal, mire a létezésük ténye egyáltalán elérne hozzánk.

via – Bloomberg, Yicai Global, Indian Express, TechSpot

Öntudatra ébredhetett a Google mesterséges intelligenciája?

 

×