Korrupció és protekció nélküli, teljesítmény alapú jövőt hirdet a horvát közigazgatási miniszter.

Horvátországban egy egészen utópisztikus döntésre szánta magát a közigazgatási miniszter, Ivan Malenica. A politikus elmondása szerint egyszerűen elege lett abból, hogy hiába írnak ki pályázatokat az állami hivatalokban betöltendő állásokra, azokat rendre protekcióval rendelkező jelentkezők nyerik.

Malenica feltett szándéka ezen mihamarabb változtatni, ezért döntött úgy, hogy a jövőben az ember helyett egy program, pontosabban egy algoritmus fogja kiválasztani a kormányhivatalokba jelentkező köztisztviselőket – írta meg a horvát Jutarnji List.

A miniszter szerint számos olyan eset történik, hogy a protekcióval rendelkező jelentkezők már előre tudják az alkalmasságiként is szolgáló közigazgatási vizsgákban szereplő kérdéseket, így fel tudnak azokra készülni. Ezzel pedig jelentős előnyhöz jutnak a többi, teljesen átlagos pályázóhoz képest. Egy esetet konkrétan meg is neveztek: Josipa Rimacot, a közigazgatási minisztérium néhai államtitkárát azzal vádolja a horvát ügyészség, hogy ilyen módon barátokat segített pozíciókhoz jutni.

Erre lehet egy jó megoldás egy olyan program, ami teljesen véletlenszerűen teszi fel a kérdéseket, majd a válaszok és előre meghatározott szempontok alapján maga is választja ki a leendő munkavállalót. Ezzel pedig a minisztérium reményei szerint tényleg a legalkalmasabb jelöltek fogják betölteni az állásokat.

A projekt célja a minisztérium megfogalmazása szerint a valós igényekre és biztosított anyagi forrásokra épülő, objektívebb és átlátható foglalkoztatás kialakítása, amely garantálja a legjobb és legkompetensebb jelöltek felvételét, és ezáltal hozzájárul a közigazgatás hatékonyságának javításához, az elérhetőség szempontjának és a felhasználói igényeknek megfelelően.

Ez a jövő?

A korrupciós visszaélések, a protekciós pozícióba kerülés sajnos a világon mindenhol komoly problémákat jelentenek. A horvát példa előtt többször felmerültek már viták arról, hogy minderre remek megoldást jelenthet egy algoritmus, amit nem lehet megvesztegetni, vagy megzsarolni, ezáltal mindig a legmegfelelőbb döntést hozza meg.

Ez valóban működőképes modell lehetne, csakhogy a mai digitális rendszerek legnagyobb hátulütői is egyben, hiszen egy jól szervezett, értő kibertámadással ugyanúgy manipulálhatóak, mint bármelyik ember. Persze erre is lehetnek jó megoldások, melyekkel ötvözve valóban a lehető legobjektívebb, pártatlan döntéseket tudnák meghozni. Az viszont már egy másik probléma, hogy mindezt egy hasonló miniszteri intézkedéssel el is lehetne tüntetni.

(MTI)

Itt is ezt kéne? – Japánban börtön jár, ha online sértegetsz valakit

×