A mai napon végérvényesen elbúcsúzunk az internet egyik jelentős alakítójától, az Internet Explorertől.

Az Internet Explorer tulajdonképpen egy online térben két lábon járkáló hulla, csak eddig még nem tudott róla. Pedig volt idő, amikor remek szolgálatot tett, sőt, hozzájárulása az internet elterjedéséhez, térnyeréséhez abszolút megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha a 2000-es évektől kezdve már csak más böngészők letöltésére használtuk.

Az Internet Explorer egy érdekes jószág volt. Jónak sosem nevezhető, de még csak könnyen használhatónak és gyorsnak sem, mégis hasznos volt a Windows felhasználói számára. Sőt, ha nem lett volna, lehet Mozilla sem létezne, hiszen a rókás program sokat merített a Netscape forráskódjából, ami csak azért történhetett meg, mert a redmondi program kissé aránytalan harcban legyőzte őt.

De a múlt elmúlt, amivel a Microsoft is tisztában van, ezért a mai napon végérvényesen is koporsóba helyezi az 1995-ben debütált böngészőt.

Mondjuk erre már hosszú hónapok óta lehetett számítani, hiszen a vállalat jó előre bejelentette a június 15-i leállást. Ezen a napon az Internet Explorer használhatatlanná válik, aki viszont mégis megpróbálja használni, azt a chromium alapokon nyugvó új Microsoft Edge felé terelik.

És hogy mégis ki használ manapság Explorert?

Meglepődnél, de egészen sokan, még ha a statisztikákból nem is tűnik így. Annyian vannak méghozzá, hogy egy hónappal ezelőtt a Microsoft szinte már könyörgött az embereknek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a másik szoftverre való átállást, hiszen így egy csomó számukra fontos adat is elveszhet.

A StatCounter adatai alapján a világ internetezői közül 0,39 százaléknyian a mai napig az Explorert használták böngészésre. Ez pedig tekintve, hogy körülbelül már 5 milliárd ember van a világhálóra kötve, egészen sok, körülbelül 19-20 millió felhasználót jelenthet – bár jelentős részük vállalkozások közül kerül ki.

Nem kevés mi? Nos, most bizonyosan szomorúak, és nyilván mi is azok vagyunk, hiszen az internet történelmének egy elég fontos szereplőjétől búcsúzunk – és ezúttal végleg.

A böngészők háborújának rövid története – SZAVAZZ, melyik a legjobb!

×