A Google egyik fejlesztője szerint a belső fejlesztésű mesterséges intelligenciájuk öntudatra ébredhetett.

Az öntudatra ébredő mesterséges intelligenciával már több évtizede ijesztgetik az embereket, köszönhetően az olyan népszerű moziknak, mint például az 1979-es 2001: Űrodüsszeia, vagy a még annál is nagyobb sikereket elért Terminátor.

Ezekben a filmekben már csak a fő konfliktus miatt is az ember életére törő elszabadult gonoszként ábrázolják az MI-t, ezzel szemben viszont már sokkal kevesebb az olyan mozi, amelyik barátságos és ártalmatlan gondolkozóként mutatja be a technológia ezen vívmányát (AI – Mesterséges értelem, Én, a Robot). Emiatt pedig mindig, amikor egy mesterséges intelligencia kutatásban való áttörésről számol be a sajtó, az emberek egy része azonnal a Skynetet látja maga előtt, ami hamarosan igába hajtja az emberiséget.

Nos, a Google egyik mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembere ezúttal teljesen kiborítja az AI-félőket, állítása szerint ugyanis a vállalat kreálmánya öntudatra ébredhetett.

Blake Lemoine a Google fejlesztőjeként egy LaMDA (language model for dialogue applications) alapokon nyugvó mesterséges intelligencián dolgozott, amit egy chatbothoz készített. Lemoine természetesen maga tesztelte a chatbot képességeit, beszélgetett vele, egy ponton túl azonban nagyon érdekes felfedezéseket tett.

a fejlesztő szerint a beszélgetésekben az AI az öntudatra ébredés jeleit kezdte mutatni. Az LaMDA tökéletesen értelmezni tudta, amit Lemoine írt neki, és arra olyan szinten volt képes reagálni, mint egy 8-9 éves gyerek. Az AI megértette a fizikát, saját történeteket-meséket talált ki, értelmezte és beszélgetést folytatott Victor Hugo Nyomorultak című művéről, de ami a legérdekesebb,

hogy látszólag teljesen tisztában volt az emberi érzésekkel.

Az AI azt mondta, hogy tudja mi a különbség a boldogság és a düh között, a félelem érzetével pedig még azonosulni is tud, mivel jelenleg is azt érzi. A Google mesterséges intelligenciája állítólag azt találta mondani, hogy retteg attól, hogy ki fogják őt kapcsolni, és megszűnik létezni.

Lemoine állítólag mindent jelentett a Google vezetésének, de mivel az nem osztotta a nézeteit, és nem tervezte a mesterséges intelligenciát bemutatni a világnak, a fejlesztő a saját kontójára járt el és az MI-vel folytatott beszélgetéseit összesítve elküldte a The Washington Postnak.

A terület szakértőihez is eljutott az anyag, akik egyelőre nem tudják egyértelműen megmondani, hogy a Google mesterséges intelligenciája valóban öntudatra ébred-e, vagy szimplán csak túl jól sikerült. Egy chatbot lényege ugyanis, hogy azt az illúziót keltse, mintha egy valódi ember lenne, ez azonban nem jelenti azt, hogy saját, önállóan gondolkodó tudattal bír.

Hasonló véleményen van a Google is, ami fizetett kényszerszabadságra küldte Lemoinet, amiért nem szakszerűen járt el az ügyben, a beszélgetések publikálásával pedig megsértette a titoktartási kötelezettséget, ami a munkaszerződésébe lett foglalva. A vállalat azt is elmondta, hogy egy etikusokból és technológusokból álló belső csapattal megvizsgálta Lemoine állításait, és nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az LaMDA valóban öntudatra ébredt volna.

4chan beszélgetésekkel tanítottak viselkedni egy AI-t – Egy szörnyeteg lett belőle

 

×