Mennyi ideig tart egy esportoló karrierje, és miért vonulnak a legtöbben olyan korán nyugdíjba?

A fizikai esportban ismeretes az a jelenség, hogy egy sportoló egy bizonyos kor felett kénytelen lemondani karrierjéről. Ennek oka természetesen egyrészt abban keresendő, hogy egy idő után a fizikai elvárásokat már nehéz teljesíteni. De mi van az esporttal? Miért van az, hogy korai 20-as éveik után már nem igazán vannak profi gamerek az esport világban?

Miért vonulnak vissza korán és miért mennyi ideig tart egy esportoló karrierje?

Az esport egyébként igen izgalmas karriert kínál a fiataloknak, csakúgy, mint bármely más szakmai karrier. Ez azonban, ahogy minden más rengeteg befektetett időt és energiát követel. Sokan még ma is azt gondolják, hogy az esport felesleges időpocsékolás. Ez sokszor visszatartja az embereket attól, hogy csatlakozzanak a profikhoz, azonban van valami, ami ennél is furcsább: az esport játékosok rövid pályafutása.

Mennyi ideig tart egy esport játékos karrierje?

Az esportban teljesen megszökött, hogy egy játékos a 20-as évei közepén visszavonul. Ez már egy ideje rutin. Ez azt jelenti, hogy egy esport játékosnak nagyjából hat-nyolc éve van profi szinten játszani. Mindenki azt gondolná, hogy az esport, mivel csak a gép előtt kell ülni, több ideig ad lehetőséget karriert csinálni.

Ez azonban sajnos nem így van. Nick Taber amerikai StarCraft profi 20 évesen vonult vissza, Matthew “Burns” Potthoff pedig alig 24 évesen. Persze van ellenpélda is: például Daigo Umehara, aki már több mint 38 éves, és még mindig játszik. A tendencia azonban az, hogy a korai 20-as éveikben visszavonulnak a játékosok, és a legnagyobb kérdés ilyenkor az, hogy mihez kezdenek utána?

Miért vonulnak vissza fiatalon?

Persze több oka is lehet annak, ha egy esport játékos visszavonul.

  • Lehetnek fizika sérülések, ízületi megbetegedések (például a kézen)
  • Stresszel kapcsolatos mentális problémák
  • Anyagi okok, amennyiben az ember nem a legelőkelőbb csapatokban játszik
  • A játékok változásai
  • A magánélet hiánya

Bármennyire is furcsa, az esportban is lehet sérüléseket szenvedni. Ilyen lehet az ideg- és ízületkárosodás, agyrázkódás, mentális problémák, stressz. Például Fear, az ismert Dota 2 játékos nem vehetett részt a 2014-es nemzetközi bajnokságon, mert teniszkönyöke volt.

A legtöbb esport játékos nem keres sok pénzt, az csak a nagy csapatok esetében opció. Az esport picit olyan, mint a filmipar, ahol a színészek felső 1%-a keres jól, a többi 99% pedig keveset. Sokan rájönnek, hogy anyagilag nem éri meg, így más lehetőség után néznek. Persze olyan is van, aki egyszerűen megunja a napi 12 óra folyamatos játékot. Sokak számára a győzelemért folytatott harc, vagy épp a vereség fájó érzése és a stressz okozza, hogy végül lemond a karrierről.

Aztán ott van az, hogy a játékok sokat változnak, jönnek a frissítések, és ez is okozhatja, hogy valakinek már annyira nem jön be az adott cím. Sőt olyan is van, hogy egy-egy játék esport színtere szűnik meg, nincs benne pénz, nem érdekli az embereket. Megszűnnek a versenyek stb. Végül, az esport nagyon sok időt és energiát igényel, így a magánélet háttérbe szorulhat.

De akkor mikor indul el valaki a profi esport karrier, ha valamikor 25 évesen már véget is ér?

Nos, a fentiek ismeretében tehát az sem mindegy, hogy valaki mikor kerül be a profik közé. Becslések szerint az esport játékosok általában 16 és 18 éves korban kerülnek be a profi közegbe, és 22-24 évesen vonulnak vissza.

Néhány friss Starcraft és League of Legends tanulmány kimutatta, hogy a kezdő profi játékosok többnyire 17 és 19 év közöttiek voltak, és már 2-6 éve játszottak előtte. Ez azt mutatja, hogy legalább egy-két év kell ahhoz, hogy valaki profivá váljon. Általában a játékosok 16-19 évesen válnak esportolóvá.

Ebből arra lehet következtetni, hogy egy esport játékos pályafutása átlagosan kb. 5-10 év.

Egy másik tanulmány szerint inkább csak 5 év. Úgy tűnik, hogy a Starcraft és League of Legends játékosok pályafutása rövidebb, mint a CS:GO és Dota játékosoké.

Mit csinálnak az esport játékosok, miután visszavonulnak?

Természetesen a visszavonult játékosok számára több új is van, és nem kell messzire menni a játékipartól vagy az esporttól. A legjobb esport játékos például elemző vagy edző lesz a csapatában. Vagy kommentátor. Sőt olyan is akad, aki szervezetet hoz létre, vagy éppen versenyeket szervez. Sok esportoló azonban streamer karrierbe kezd, és hatalmas rajongótábort szerez.

De most akkor megéri esportolónak lenni?

Ennek fényében persze jogos lehet a kérdés, hogy ha ilyen rövid ideg tart ez a karrier, akkor megéri végülis belevágni?

Igen, az esport egy életképes karrier lehet, ha van mögötte egy megfelelő terv. Számos lehetőség van az esportban, de mindig tudnod kell, mi lesz, mit fogsz csinálni, ha egy időszak véget ér. De választhatsz például ezek közül:

  • Profi játékos
  • Szakkommentátor
  • Edző
  • Tartalomgyártó
  • Esport marketing szakember
  • Esport előadó, újságíró
  • Esport social media manager – Játékosoké vagy szervezeteké

Ahogy minden szakmában, itt is elengedhetetlen a szervezés. A legtöbb játékos, aki elmulasztotta a tervezést, végül kudarcot vallott, mindezért pedig az esportot, és nem a saját magát okolta.

Az autósok nagyon örülni fognak a Google Maps újdonságának

 

×