Hírek szerint letartóztattak egy 19 éves játékost, aki kedvenc játékában mesélt arról, hogy mire készül.

Sajnos nem is olyan rég hallottunk olyan esetről, amikor valaki egy amerikai iskolában fegyvert ragad, és végez társaival. Ez elmúlt évtizedekben több hasonló eset történt, így a téma egyre fontosabb lett az Egyesült Államokban és más országokban is. Többek között filmek és színdarabok is foglalkoztak a témával, még nálunk, Magyarországon is, ahol sajnos szintén történt hasonló eset. Legutóbb május végén jött a hír, hogy Salvador Ramos 18 éves diák 19 gyermekkel és két felnőttel végzett egy iskolai lövöldözés során. Ez az Egyesült Államok elmúlt egy évtizedének legtöbb áldozattal járó iskolai lövöldözése.

Így talán az sem véletlen, hogy a hatóságok is egyre jobban figyelnek a hasonló esetek megelőzésére, például a fenyegetések megjelenésére.

Nemrég letartóztattak 19 éves gamert, miután egy helyi iskola és mozi megtámadásával fenyegetőzött.

A 19 éves Joshua Adam Bowent terrorfenyegetés miatt tartóztatták le, az FBI nyomozása szerint egy videojátékban azt mondta: „június 10-én hangolódj egy Casa Grande iskolai lövöldözésre… legalább 20-at meg fogok ölni. Fel fogom forgatni a helyi Harkins mozit.”

Emellett rasszista és nőgyűlölő kijelentéseket tett, rokonának és volt barátnőjének megölésével fenyegetőzött, valamint pozitívan nyilatkozott korábbi lövöldözésekről.

A Call of Duty segített

Bár ilyen esetekben szeretik a játékokat hibáztatni, most éppen a videojáték segített abban, hogy megakadályozzanak egy ilyen bűncselekményt. Egy texasi Call of Duty játékos ugyanis jelentette a fenyegetéseket az FBI oldalán, miután a játékban találkozott Adammel.

Nem sokkal később az FBI kapcsolatba lépett az Activision kiadóval, így nagyon gyorsan sikerült azonosítani az illetőt. A nyomozók megszerezték a tini hat hónapnyi chat-előzményeit is, amely erőszakos fenyegetések hosszú sorát tárta fel. Négy nappal azután, hogy jelentették, már le is tartóztatták.

A srácnál egyébként nem találtak fegyvert, ugyanakkor a nyomozók olyan információkhoz jutottak, hogy szerezhetett volna fegyvereket. Az ügyészség egyelőre nem emelt vádat, a hírek szerint valamilyen fejlődési rendellenességgel diagnosztizált fiatal ellen. Tagadta, hogy fenyegetőzött volna.

Mindez jól bizonyítja, hogy bizony a videojáték-közösség is segíthet a szomorú esetek megakadályozásában, sőt ezzel talán javíthatjuk a gamerek megítélését is. Ami a tanulság lehet még számunkra, hogy nagyon nem mindegy, hogyan kommunikálunk egymással a közösségi térben, vagy akár a játékokban. Sokan úgy vélik, a fenyegetéseknek, toxikus viselkedésnek nem lehet követkeménye. Ez téves.

Ha te is hasonló helyzetbe kerülsz, vagy fenyegetést látsz, talán jobban teszed, ha jelented a rendőrség segélykérő vonalán.

A borítókép illusztráció.

Ezt láttad már?

Zseniális módszerre bukkantak – Így éld túl a halálos Semtex támadást Warzone-ban

 

×