Egy kutató szerint a méret a lényeg, ha igazán sikeres akarsz lenni egy kompetitív játékban.

Nagyon úgy tűnik, hogy a videojátékos teljesítményben is számít a méret. Persze rossz az, aki rosszra gondol, mivel ez esetben a kézméret és a játékokban való teljesítmény között találtak kimutatható összefüggést.

A Stakester megbízásából egy ismert esportokkal foglalkozó orvos, Dr. Lindsey Migliore azt vizsgálta, hogy bizonyos játékokban a játékosok kézmérete hogyan viszonyul az elért eredményeikkel, és egészen érdekes konklúzióra jutott. A kutató több mint 90 18-44 év közötti játékost vizsgált meg, akik olyan játékokkal játszanak, mint a Call of Duty, a FIFA és a Mario Kart, tehát olyan címeket, melyekben számít a teljesítmény.

Dr. Migliore azt találta, hogy az eltérő stílusú játékokhoz teljesen másfajta ujjfelépítés az ideális, amihez minél közelebb kerülve ügyesebb lehet a játékos.

A kis ujjakkal rendelkező játékosok jobbnak bizonyultak az olyan nagy intenzitású játékokban, mint a Mario Kart, míg a nagyobb ujjakkal rendelkezők hatékonyabbak lehetnek a hosszabb, nagyobb állóképességet igénylő játékokban, olyanokban például mint a Call of Duty és a FIFA.

Tényleg a méret a lényeg? 

A kutatásban résztvevő játékosok egy kattintásos tesztet is kitöltöttek, hogy megnézzék, milyen gyorsan tudnak kattintani a kontrollerrel vagy egérrel 5, 30 és 100 másodperces időtartamokban. Itt az derült ki, hogy az öt másodperces tesztben a rövid ujjakkal és kis kezekkel rendelkezők a gyorsabbak, a 30 másodperces teszten a nagy ujjnyúlvánnyal és tenyérszélességgel rendelkezők teljesítettek a legjobban, végül a 100 másodperces teszten a hosszabb ujjakkal rendelkezők bizonyultak eredményesebbnek.

A kutatás alapján megállapították, hogy a játékosok számára az optimális – és univerzális – kézméret a következő lenne a méretek alapján:

  • a mutatóujj hegyétől a mutatóujj tövéig 7,6 cm (piros)
  • a mutatóujj hegyétől a csuklóráncig 18,1 cm (kék)
  • az ujjak maximális fesztávolsága 22,8 cm (zöld)
  • és a tenyér szélessége 8,7 cm (lila)

The optimum hand size for gamers is 3 inches (7.6cm) from the tip to the base of the index finger, 7 inches (18.1cm) from the tip of the index finger to the wrist crease, a maximum finger span of 9 inches (22.8cm) and a palm breadth of 3.4 inches (8.7cm).

„Bár a kézméretet nem lehet megváltoztatni, ez a tanulmány rávilágít annak fontosságára, hogy a kontroller vagy az egér megfelelő méretű legyen a nagy sebességek fenntartásához” – mondta a kutatást készítő Dr. Lindsey Migliore.

Ez nyilván nem jelenti egyenesen azt, hogy aki pontosan ezzel a kézmérettel rendelkezik, az egy született pro, csak ebben az egy szempontban előnyben lehet másokhoz képest. Ugyanakkor a siker nem egytényezős, nagyon sokat számít például, hogy mennyire ismerjük az adott játékot, mennyire ismerjük a kombinációkat-trükköket-mechanikákat, mennyire gyors a problémamegoldó képességünk, vagy hogy milyen jó a látásunk, a reakcióidőnk, és mennyire kommunikálunk és/vagy működünk együtt a csapattársainkkal stb.

A kutatást továbbá azzal is lehetne kritizálni, hogy a 90 főből vett minta a legkevésbé sem reprezentatív, illetve olyan alapvető esport játékokat sem vizsgáltak benne, mint például a League of Legend, a StarCraft, vagy a Counter Strike. Emellett a perifériákra sem tért ki külön, így nem derült ki, hogy ezek a méretek inkább az egér+billentyűzet, vagy éppenséggel a kontrolleres irányításra vonatkoznak – a kettőhöz ugyanis nehéz elképzelni, hogy hasonló adottságok szükségesek.

Hogyan válassz magadnak billentyűzetet? (Videó)

 

×