Egyre több országban kísérleteznek a négynapos munkahéttel, ezért a Magyar Telekom is idejének érezte, hogy letesztelje a dolgot a magyarokon.

A magyar nagyvállalati szektorban Magyarországon elsőként vezeti be a négynapos munkahetet a hazánkban is jelenlévő legnagyobb telekommunikációs vállalat, a Magyar Telekom – írta meg az Index a cég hivatalos közleménye alapján.

Az új négynapos munkahét bevezetése egyelőre még csak kísérleti jellegű lesz, amelybe idén július eleje és október vége között a vállalaton belüli négy részleget – köztük a támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó területeket – vonnak be. A Telekom azt is leszögezte, hogy a fizetés változatlan marad, minden érintett munkavállaló pontosan annyit kap majd, amennyit eddig is keresett a heti öt ledolgozott napért.

Mindezen felül az összes magyar munkavállaló véleményére is kíváncsiak ezért egy reprezentatív kutatást indítanak a témáról, valamint társadalmi párbeszédet kezdeményeznek a szélesebb körű bevezetésével kapcsolatban.

A Telekom azért döntött a négynapos rendszer mellett, mert azt látják, hogy azokban az országokban, ahol egyre bátrabban kísérleteznek ezzel (mint például Amerikában, Angliában, Belgiumban, Japánban, Izlandon és Spanyolországban), eddig egészen biztató eredményekre jutottak.

„A kísérletezés az alapértékünk, proaktívan és bátran próbálunk ki új dolgokat, melyekről azt gondoljuk, hogy működésünket jobbá tehetik, valamint kollégáink fejlődését, életminőségének javítását szolgálhatják. A munka-magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntöttünk, négy csapat bevonásával elindítunk egy október végéig tartó teszt időszakot, melynek célja, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik a 4 napos munkarend. Ezzel párhuzamosan egy átfogó kutatást is készítünk, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a témában a munkaerőpiac szereplőivel.” – mondta Friedl Zsuzsanna, Chief People Officer a Telekom kísérleti programjával kapcsolatban.

Mivel az átfogó kutatásba tervezik bevonni az üzleti döntéshozókat és a HR szakma szereplőit, a Magyar Telekom szerepvállalásával egyre nagyobb az esély arra, hogy azokon a területeken, ahol ez lehetséges, valamikor a belátható jövőben Magyarországon is szélesebb közben elterjedhet a négynapos munkahét.

Vigyázz! – Több millió Facebook-profilt törtek fel a hackerek

 

×