Egy új kihívó a láthatáron.

A gamer fejhallgatók piaca napjainkra igen telített. A prémium szegmensben viszont akad még hely néhány versenyző számára. A Bang & Olufsen mérnökcsapata pedig egy jól célzott dobással bemutatta a Portal névre elkeresztelt fejhallgatóikat, amivel kifejezetten a gamereket célozták. Lássuk, mit sikerült alkotniuk.

Doboz 

A Portalt egy rendkívül elegáns dobozban küldték. Belül pedig mindennek megvan a maga helye. Kapunk egy 3,5-ös kábelt, ami mellett egy Type-C kábel foglal helyett. Ezen felül egy Type-C jeladót, illetve egy USB-Type-C átalakítót is kapunk, hogy a hanyományos USB portba is tudjuk használni a kicsikét. Ezen felül egy szuper pamut tokot is rejtettek a csomagba, ami egy újabb jó pont.

Minde a kábelek, mind a csatlakozókon érződik, hogy nem spróoltak az anyagminőségen. Már első ránézésre is tartósnak tűnik ez a szett.

 

Külső

A Beoplay Portal igazi minimalista vonásokat vonultat fel, ugyanakkor egy hozzáértő már távolról is láthatja, hogy a minőség kiemelkedik a tömegből. A fémváz egy erős alapot biztosít számára, erre jön rá a puha párnázott felső rész, ami meglepően jól szellőzik. A fült ölelő rész pedig műanyag, de a párnák már természetesen bőrt vonultatnak fel, ahogyan a fejhallgató felső részére is jutott ebből a kellemes anyagból.

A Beoplay Portalt amúgy első ránézésre nem mondanánk gamer fejhallgatónak, hiszen hiányzik belőle a jól látható mikrofon-nyúlvány, ami esetünkben teljesen kimaradt.

Ez nem véletlen, ugyanis a mikrofont a fejhallgatóba integrálták, így semmi sem lesz a szánk előtt játék közben.

Ez jár némi hátránnyal is, ugyanis a mikrofon hangminőségén érződik, hogy picit távolabb van a mikrofon. Noha a zajszűrés az elég erősre sikeredett, így akinél hangosabbak a háziak, az sem fog nagy hátrányt szenvedni, viszont a direkt mikrofonoknál rosszabb az eredmény, bárhonnan is nézzük. Persze itt nem az alsópolcos mikrofonokra kell gondolni, de akkor is csalódni fog az ember. Itt a konkurensek azért tudnak mutatni egyet, s mást. Akinek viszont komolyabb kondenzátoros mikrofonja van, azt ez ugye nem befolyásolja, de akkor meg felmerül a kérdés: hogy miért is érdemes a gamer fejhallgatót választanunk?

Nos, ezt elég hamar sikerül megválaszolnia a Portalnak, ugyanis elég egy meccset menni és egyből érezhetjük a különbséget. Nem, nem az elképesztő basszusokról beszélek, – amitől nem hallani semmit a játékból egyébként – hanem a térhangzásra. Ez egyszerűen olyan szintekkel a konkurens gyártók előtt jár, hogy elképesztő. Pontosan meg lehet mondani, hogy az ellenfeleink merre mozognak. Tényleg félelmetesen pontosan képes lekövetni a hangok irányát.

Maga a hangzás amúgy kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy nincs tele túlzó basszusokkal, sem magasokkal. Minden a helyén van, ugyanakkor az, aki az amúgy népszerű V mintázatú EQ-khoz szokott, az finomíthatja a fejhallgatót a saját ízlése szerint. Ehhez kapunk egy Bang & Olufsen appot, amivel nekem nem volt problémám, de a visszajelzések alapján van még mit javítaniuk.

A hangok rendkívül direktek, jól átjön a színpadkép effektus, egyik tartomány sem érződik túlzottan erősnek, sőt a mélyek inkább kifejezetten visszafogottak, jól kordináltan szólnak.

Nekem a mély hangok hiányoztak egy picit, de ez is inkább zenehallgatás közben. A játékoknál tényleg tökéletesen eltalálták a szinteket és elvégre gaming fejhallgatóként hirdetik, szóval érthető is. A 40 mm átmérőjű hangszórók egyébként jól teszik a dolgukat a 95dB @ 1kHz / 1 mW érzékenység mellett kapunk aktív zajszűrést és a Dolby Atmos minősítés sem maradt le a portfólióból.  Nem utolsó sorban a fejhallgató rész 90 fokban fordítható, így extra könnyű hordozni, na nem mintha az a 282 gramm amúgy sok lenne.

Még egy elképesztő jó extra: a Portalt egyszerre több eszközzel is össze tudjuk kötni. Játszunk mondjuk a gépen, mindezt a a 2,4 GHz-es sávon, miközben megcsörren a telefonunk, amit a fülhallgató hangszóróiból hallunk csörögni, majd fel tudjuk venni a hívást, de közben a játék hangjai is hallatszódnak a háttérben, halkan. Ha pedig nem akarjuk, hogy zavarjanak, simán lecsatlakoztatjuk a telefonunkat és akkor garantáltan senki sem zavar.

A fejhallgató belsejében egy 1200 mAh-s akkumulátort rejtettek el, ami bírja is pár napig, viszont azt hogy pontosan meddig, az leginkább a felhasználási szokásainktól függ. Ha BlueTooth módban zenét hallgatunk rajta, akár 40 órát is kibírhat egy töltéssel. Amint viszont a 2,4 GHz-es wireless módot választjuk, úgy már egyből feleződik ez az érték,.

Galéria

 

Összefoglalás

Egy vérbeli prémium gamer fejhallgató – Bang & Olufsen Beoplay Portal teszt


Szerzői értékelés

8

A Beoplay Portal egy nagyszerű fejhallgató, amit igazi minőségi anyagokból szereltek össze. A hangzásvilágban tényleg a gamingre gyúrtak rá, az árcédula viszont olyan magasra sikeredett, hogy ezért a pénzért már többet várna az ember. A mikrofon minősége hagy azért kívánni valót maga után, illetve a mélyek tekintetében is lenne még hova fejlődni. A térhangzás viszont valami elképesztő pontos és jól behatárolható. A párhuzamos kapcsolódási lehetőség nagyon hasznos tud lenni, az akkuideje egész jó, ha pedig szeretjük a kiegyenlített EQ-t, akkor a hangképpel sem lesznek nagy problémák.

kiegyenlített EQ

prémium anyaghasználat

az extra plüss tok szenzációs

jó akkuidő

párhuzamos kapcsolódási lehetőség

tűpontos térérzet

mobil app

gyors wireless kommunikáció

nem volt semmiféle probléma a kapcsolat közben

magas árcédula

mikrofon minősége

a mélyek kicsit hiányoznak

nincs PC szoftver

Olvasói értékelés

0

×