A cikk a szerző egyéni véleménye alapján született, és nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Semmi kétség afelől, hogy a Diablo Immortal létezésének egyetlen oka az Activision és a Blizzard anyagiassága, amin keresztül az arra fogékony játékosok pénztárcájára csatornáznák be a kissé elhanyagolt Diablo-sorozatot. Abszolút nyilvánvaló, hogy a stúdió a mobilos etappal csupán pénzt akar keresni, mégis úgy érzem, hogy a játékot nemhogy indokolatlan, de egyenesen nevetséges hiszticunami övezi.

De akkor gyorsan összegezzünk, hogy meglegyen a kellő kontextus: a Diablo Immortal egy teljesen ingyenesen játszható – alapvetően, de inkább elsősorban – mobilokra készült leképezése a méltán sikeres hack’n’slash sorozatnak. A játékban helyet kapott egy sokórás kampány, amit egyedül vagy csapatban is végig tudunk zongorázni, illetve akad benne egy amúgy opcionális PvP vonulat is.

A játékban ennek megfelelően bőven akadnak mikrotranzakciós megoldások, és a Blizzard mindent meg is tesz azért, hogy rávegyen minket a költekezésre, ugyanakkor egy átlagos játékos egyetlen forint elköltése nélkül is kifejezetten kellemes élményt kaphat, és nem fogja különösebben hátráltatva érezni magát a kampány során. Legalábbis ez a saját tapasztalatom, az endgame nyilván már más tészta, hiszen itt jönnek ki igazán a finomításra szoruló problémák – már ami a fizetős tartalmakat illeti.

De még mindig; a játék teljesen ingyenesen végigjátszható az elejétől a végéig, bármiféle megkötés nélkül. 

 

Szó se essék róla, a Diablo Immortal valóban nagyon, talán már viccesen mélyen szeretne belenyúlni a pénztárcákba, ha valakinek szent célja a lehető legdurvább karaktert összeraknia, ezzel pedig versenyben maradni a többi játékossal szemben. Tény, hogy ezen van is mit finomítani, de az, hogy néhány „try hard” azonnal felmegy az egyébként már évek óta érdemben semmit sem számító pontozásos rendszerrel működő Metacriticre, hogy nullás értékeléssel sírja ki bánatát, az nemcsak nevetséges, de sokadjára ellőt poénként kissé már unalmas is.

De vegyünk is néhány példát, amikor abszolút megállja a helyét a játékosok siralma, mégsem tesznek valójában semmit sem ellene; a FIFA-játékok már több, mint 10 éve jelennek meg teljes áron, ami most már 25.000 forintot jelent, és tényként kezelendő az is, hogy a legtöbben a kompetitív Ultimate Team miatt fizetnek érte.

A gond csak az, hogy ha a focis móka ezen részét valaki tényleg ki szeretné élvezni, akkor nem elég csak ügyesnek lenni, de komoly pénzeket kell kicsengetni ahhoz, hogy érdemben versenyben tudunk maradni. És ez csak az egyik legékesebb példája az értelmetlen és bicskanyitogató játékként megjelent pénznyelőknek, amelyek között méltán említhetnénk akár a Call of Duty-sorozatot is.

A játékosok a pénztárcájukkal szavaznak, nem feltétlenül a legkevésbé sem reprezentatív Metacritic „review bombinggal”. És ha már itt tartunk: a játék vélhetőleg már több millió letöltésnél jár, Androidon például már átlépte az egymilliós határt, és ezidáig 427.000 játékos hajlandó volt értékelni is. Ez alapján a mobilos free-to-play Diablo 4.3 ponton áll az ötből, szemben a Metacritic 0,5-ös átlagával, ami összesen 2576 visszajelzés után született (valószínűleg a legtöbb PC-ről jött, ahol az eredeti tervek szerint meg sem kellett volna jelennie, de hát a népakarat…).

Persze mint mondtam, a pontozás egyébként sem egy jó rendszer, amit több portál is kivezetett már a tesztjeiből. Néha viszont nagyon beszédes tud lenni, elég csak az arányokra tekinteni, pedig a platformokon ugyanazok a tartalmak érhetőek el. Egy teljesen ingyenes játékot azért leírni, mert tartalmaz mikrotranzakciót, amit néhol hajlamos túlárazni a Blizzard, az nyilvánvaló komikum, még akkor is, ha egyébként van benne némi igazság.

Ha nem tetszik a mikrotranzakció, vagy sokallod a cuccokért elkért pénzt, akkor egyszerűen nem kell értük fizetni. Ha sokan döntenek úgy, hogy egy fillért sem költenek a játékra, akkor a Blizzard is átgondolja a koncepciót, majd áttervezi a dolgot olyanra, ami a játékosoknak és a stúdiónak is kölcsönösen jó üzlet. Ergo nem az elégedetlenkedéssel van baj, hanem annak kifejezési módjával.

Hogy ettől P2W lenne a Diablo Immortal?

A kompetitív rész talán, de a tényleg számos játékórát nyújtó kampány semmiképp.

Úgy meg aztán pláne nem, hogy a Blizzard jó előre leszögezte, hogy a történet a későbbiekben ingyenes tartalmakkal fog bővülni. A fizetős tartalmaktól pedig még csak rossz játék sem lesz, feltéve, ha ráfordított játékkal meg lehet azokat szerezni – ezen a téren viszont még egyértelműen dolgoznia kell a Blizzardnak.

Sok pénzt keresnél diploma nélkül? Legyél programozó! – Ilyen volt a Craft Conference 2022

×