A francia feltaláló messze híres a röpdeszkájáról, ami most kis híján a vesztét okozta.

A jetpackes találmányok mindenképpen figyelemreméltó kütyük, ugyanakkor a drónok egyre nagyobb mértékű térnyerésével és rohamos fejlődésével arányosan kérdőjeleződik meg a hétköznapi felhasználhatóságuk.

Persze látványosak és kifejezetten gyorsak a légdeszkák, ugyanakkor a drónos-quadrokopteres megoldások nemcsak kompaktabbak, de még a kezdetleges formájukban is biztonságosabbak. Erre lehet egy bizonyíték a francia – jetpackekért rajongó – feltaláló, Franky Zapata horrorisztikus balesete, amit néhány nappal ezelőtt, május 28-án szenvedett el egy repülési bemutató során.

Zapata a saját készítésű röpdeszkájával készült egy tó fölött repülni, de már a felemelkedéskor lehetett sejteni, hogy valami nincsen rendben. A férfi megállás nélkül pörögni kezdett, majd néhány másodperccel később 15 méteres magasságból nyílegyenesen a tóba csapódott. Szerencséjére még időben ki tudták hozni a vízből, majd azonnal kórházba szállították, a francia média szerint az állapota stabil és jól gyógyul.

Az szörnyű balesetről a helyszínen lévők készítettek felvétel:

Az egykori jetski bajnok Zapata a találmányával már régóta házal, ami elméletileg akár 140 km per órás sebességgel is képes hasítani az eget. A LADBible szerint egyszer egy puskával a kezében tartott röpdeszkás bemutatót, ezzel demonstrálva a szerkezet katonai célú felhasználhatóságát.

„Jól vagyok. A mai nap arra emlékeztet, hogy nem vagyunk madarak, és hogy ha nem csinálsz mindent tökéletesen, a gravitáció mindig győz” – üzente a francia a követőinek Twitteren, aki szerencsére azóta egyre jobb állapotban van.

Ezzel a 3D-nyomtatott sugárhajtású ruhával 4 perc alatt érnél fel a Mátra tetejére

×