Elhunyt az egyik legmenőbb fantasy artokat készítő művész, Ken Kelly.

76 éves korában elhunyt Ken Kelly, a legendás fantasy művész, aki többek között olyan metálzenekarok albumborítóit készítette, mint a Manowar vagy a KISS, ő tervezte továbbá Robert E. Howard regényeinek illusztrációit és borítóit is – mint például a Conan, a barbár, de olyan ikonikus címeket is ő jegyzett, mint például a Masters of the Universe, de Star Wars képregényekhez is készítette illusztrációkat.

Kelly 1946-ban született a Connecticut állambeli New Londonban, és már egészen fiatalon elkezdett rajzolni. Negyedik osztályban kezdett el rajzórákra járni, és folytatta az általános és középiskolában, majd 18 évesen félretette az ecseteket, hogy belépjen a tengerészgyalogsághoz. Szolgálatot teljesített Vietnamban és Guantanamo Bayen, ahol illusztrációkat készített a bázis újságjának, a Gitmo Gazette-nek.

Miután 1968-ban visszatért, nagybátyja, a Conan és más fantasy-franchise-okhoz készített műveiről volt ismert Kelly Frank Frazetta műtermében mélyült el jobban a művészetben. Két évig dolgozott Frazettával, amikor megkapta az első profi munkáját: egy címlapot a Warren’s Vampirella magazinhoz. Ekkor még elkelt a nagybácsi segítsége, de eztuán Kelly már önállóan dolgozott, borítókat készített a Warren és a Skywald kiadványaihoz, később pedig a Dark Horse Comics Star Wars-képregényeihez.

A képregényes munkák mellett Kelly számos könyvborítót is készített, többek között Robert E. Howard Library című könyvét, Robert Adam Horseclan-regényeit és a Conspiracy of the Planet of the Apes című regényt. Emellett a zeneiparban is letette a névjegyét: többek között három KISS és hat Manowar albumborítót tervezett, melyek később olyan videojátékokban köszöntek vissza, mint például a Doom.

Persze a játékok világában is feltűnt, mint illusztrátor, a Witchaven videojátékhoz ő készítette a borítót, de a Conan: Adventures in an Age Undreamed Of asztali szerepjátékot is ő illusztrálta, illetve a He-Man and the Masters of the Universe akciófigurák mellé csomagolt képeket is ő festette.

Nyugodjék békében.

Íme néhány, Ken Kelly elképesztő munkáiból:

via – Rolling Stone, Kotaku

 

×