Ezúttal sem nyúlt mellé a cég.

Míg pár éve csupán egérpadok eladásával foglalkozott a Glorious, mára kikerülhetetlen szereplője lett a perifériás szegmensnek. Az igazi áttörést a Model O egerüknek köszönhetik, mely kiváló ár-érték arányával hamar a felhasználók szívébe lopta magát, a kezdeti hibák ellenére is. Azóta a cég az O és D modellekből megjelentetett kisebb („-” – Minus) és vezetéknélküli (Wireless) változatot is, így éppen ideje volt, hogy az O D I N szó harmadik betűje is kapjon egy hozzá passzoló egeret. Nézzük is, hogy mit sikerült alkotniuk a Model I esetében.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 69 g ± 2.5 g
  • Méret (mm): 128 mm x 74 mm x 42 mm
  • Szenzor, chipset: Glorious BAMF (PixArt 3370 variáns)
  • Kapcsolók: 80 millió kattintásra hitelesített Kailh alapú Glorious kapcsolók
  • Gyorsulás: 50G
  • Max. DPI: akár 19000
  • Max. sebesség: 400 IPS
  • Szín: Fekete és Fehér
  • Polling rate: 1000 Hz
  • Talpak típusa: PTFE

A doboz designja hozza a kötelezőt, amit megszokhattunk korábban a cégtől. Maradt a minimalista,ám igényes design, pár másodperc alatt rájöhetünk mely gyártó termékével van dolgunk. Az egér mellett a szokásos papírokon kívül még négy darab cserélhető, mágneses gombot találunk. Vezetékes mivolta miatt cserélhető kábelről vagy USB dongle-ről nem beszélhetünk ezúttal.

Külalak, gombok

Az egér a 128 milliméteres hosszával a közepes-nagy egerek táborát erősíti, erre maga a gyártó is felhívja a figyelmünket a dobozon. Kialakítását tekintve egy ergonomikus perifériáról beszélhetünk, mely a Logitech G502 és a Razer Basilisk formájából merített ihletett, nem véletlenül, hiszen a G502 a legnépszerűbb egér címét is hazaviheti. Az egér súlyát ezúttal is sikerült 70 gramm alatt tartania a cégnek, így a pehelysúly kedvelői ismét elégedetten csettinthetnek. Kétségtelen, hogy a jobbkezes felhasználóknak kedvez a cég, ám ezt a többi gyártó sem tenné másképp.

Összesen 9 gombot találunk az egéren, a görgő alatt ezúttal kettő, míg jobb oldalt a korábbi kettő helyett négy gomb várja, hogy beprogramozzuk őket az általunk preferált funkciókra. A kialakítás leginkább a palm és claw fogásoknak kedvez, nem feltétlenül ez az egér lesz a fingertipet használó játékosok kedvence. A gombok alatt a Kaihl GM 8.0 ihlette Glorious kapcsolók bújnak, így sem a nyomásérzettel, sem azok élettartamával kapcsolatban nem kell aggódnunk. Az oldalsó két gomb közül kettő cserélhető is, funkcionalitásban nem tapasztalunk különbséget, a gombok magassága, kitüremkedése változik csak, az egészen határozott, egérből kiálló designtól egészen az egér házába beleolvadótól. Erről egy bemutatóvideót is készített a cég, melyet >IDE< kattintva tekinthetsz meg.

A Glorious továbbra is méhkaptár formájú lyukakkal csökkenti az egér súlyát, ám a mindennapi használat során ezúttal sem okoztak problémát a rések. Az egér minőségére sem lehetett panasz, nem nyikorgott, nem recsegett a teszt alatt. A görgő az O és D modellekhez hasonlóan kiváló visszajelzést nyújt az egyes lépéseknél, ám túlzottan nem akasztja meg a görgetésünket, számomra ez a tökéletes, ám biztosan sokan kedvelik a G502 végtelenített görgetését is.

A talpak a mára már megszokott és szinte szabványnak tekinthető PTFE – Teflonból készültek, így bármilyen egérpadon megállják a helyüket, nem lesz gondunk a csúszással. Az egér kialakításának köszönhetően 6 darab talpat találunk a Model I alján, a szokásos négy helyett. Az RGB világítás sem maradhatott ki, a korábbi modelleknél megszokott csík és a görgő színét állíthatjuk kedvünkre. A kábel továbbra is egy paracord jellegű, fonott változat, melynek hossza két méter. Ennek köszönhetően nem igazán zavar minket játék közben, egy mouse bungee-val kiegészítve pedig már-már azt hihetjük, hogy vezeték nélküli változat bújik meg a tenyerünkben.

A szenzor

Kőstabil 1000 Hz

A BAMF szenzor továbbra is a Pixart 3370 egy átnevezett változata. A PixArt felirat mindig boldogsággal tölti el az embert, hiszen nagy eséllyel egy minden körülmények között hibátlan szenzorral lesz dolgunk. A biztonság kedvéért megizzasztottuk tesztprogramban és játékok alatt is, de a legkeményebb rántásokkal sem volt problémája. A polling rate is végig kőstabil volt, könnyedén hozta a 1000 Hz-et. Az egeret a többi PixArt 3360/3366/3389/3370 variánssal ellátott társához hasonlóan érdemes ~1800 CPI/DPI alatt használni kompetitív körülmények között, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A nagyobb rántásoknál sincs probléma

Szoftver

A már korábban jól ismert Glorious Core alatt konfigurálhatjuk az egeret, mely kellemes designnal és közérthető felülettel fogadja a felhasználókat. Állíthatjuk a Polling Rate-et, az RGB világítást, a LOD-ot, de a DPI lépéseket is itt szabhatjuk teljes mértékben testre. Az egér beépített memóriával is rendelkezik, így nem kell állandóan futnia a programnak, nyugodtan bezárhatjuk miután mindent beállítottunk.

Verdikt

 

A Model D és Model O után egy újabb designnal jelentkezett a Glorious és most sem lőttek mellé. A minőség már egy ideje nem kérdés, szerencsére ezúttal sem kellett csalódnunk. A cserélhető, mágneses gombok külön örömteli adalékok, hiszen így tényleg teljesen személyre szabhatjuk az egeret hardveresen és szoftveresen is. A lyukacsos kialakításának köszönhetően ez az egér is pehelykönnyű súlycsoportba került, így garantáltan nem fog fájni a csuklónk egy-egy hosszabb játszadozás után. Az RGB rajongóknak sem kell csalódniuk, a gép bekapcsolása után hamar az asztal dísze lesz a Model I.

Összefoglalás

Újragondolás felsőfokon – Glorious Model I gamer egér teszt


Szerzői értékelés

9

A Glorious ezúttal sem tudott hibázni, az O és D mellett sem szégyenkezhet az új formával érkező Model I. Hibátlan szenzor, pehelysúly, gyönyörű RGB világítás és kellemes szoftver várja a potenciális vásárlókat.

Hibátlan szenzor

Kiváló kapcsolók

Testreszabható oldalsó gombok

Gyönyörű RGB világítás

Kellemes súly

Jó minőségű, paracord jellegű kábel

Egyszerűen kezelhető szoftver

A forma nem mindenki számára vonzó

Jöhetett volna kapásból a Wireless változat

Olvasói értékelés

0

×