Gaming

Képes lesz kiszorítani a mobil a PC-s és konzolos esportot?!

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, az utóbbi időben egyre több videojáték vállalat kezd nyitni a mobilpiac felé. Ha minden igaz, a Sony sahát gyártású játékainak 20 százaléka néhány éven belül mobilon is elérhető lesz, sőt a nagy franchise-ok, mint a Valorant, az Apex Legends, a Call of Duty Warzone, szép lassan megjelennek a mobilplatformon is. Felmerül a kérdés, hogy a hordozható eszközök terjedésével megváltozik-e a PC-s és konzolos esport helyzete?

Vajon átveheti a mobil a PC-s és konzolos esport helyét?

A mobil előnyei

Talán a PC-s és konzolos játékokkal szemben az egyik nagy előnye a mobilnak a hordozhatóság, és valahol az, hogy a legtöbb mobiljáték alapvetően ingyenes. Nem lehet véletlen az sem, hogy a legtöbb cég igyekszik a hordozható piacra ismét betörni. A Valve a Steam Deck segítségével hozza el a hordozható PC-játékokat, de a Tencent is készül hordozható konzollal.

A technológia fejlődése szép lassan azt eredményezi, hogy a csúcskategóriás játékok már hordozható formában is elérhetőek lesznek, nem kell hozzá hatalmas PC setup. Bár kis hazánkban nem, de más fejlett országokban a mobilesport már igen komoly üzletágnak számít.

Jelen helyzet

A PC és konzoljátékok régóta léteznek, világszerte ismertek, és az esportban is hatalmas szerepet töltenek be. Számtalan szervezet és csapat létezik, akik saját márkanév alatt vesznek részt versenyeken. Más sportokhoz hasonlóan az esport is teljes értékű sportnak számít. Világversenyek és hatalmas nyeremények várnak a sportolókra, akik néha az életüket teszik fel arra, hogy a legjobbak legyenek. Ahhoz azonban, hogy valaki rendszeresen játsszon, erős és drága eszközök kellenek. Egy esportolónak pedig sokat kell gyakorolnia, amihez szintén szükséges a megfelelő felszerelés.

Ezzel szemben a mobiltelefonok előnyösebbek lehetnek. Ma már a legjobb mobilok is megfizethetők, illetve könnyen hozzáférhetők. Mivel így több játékos csatlakozhat, természetes, hogy a piac is növekedésnek indult. Ázsiában például a mobiljátékosok teszik ki a gamerek nagy részét, hatalmas esport-világ nőtte ki magát mobil.gamer fronton.

Mindez azonban nem teljesen a jelenlegi igazság. Egyesek szerint a mobil esport kiszorítja a PC-s és konzolos esportot, a „hagyományos” esportot, mások szerint viszont a PC-s és konzolos esport sosem fog ennyire gyökeresen megváltozni. Az utóbbi érvelés szerint azért, mert az esporthoz nem csak a játéktudás, hanem az eszközök ismerete és használata is hozzátartozik. Vagyis például az, hogy hogyan használunk, állítunk be egy egeret, azt mennyire jól használjuk stb. Ezeket a készségeket a mobil nem képes helyettesíteni.

Ellentét

A mobiljátékok növekvő népszerűsége azonban egyre több lehetőséget hoz arra, hogy a játékosokból esportoló legyen. Ezzel együtt ráadásul a vállalatok is kedvezni akarnak a mobilgamereknek, és egyre több lehetőséget biztosítanak ehhez.

Sokak szerint azonban a mobiljátékok világa még messze van attól, hogy globálisan jelentős helyet foglaljon el az esportban. Ennek egyik oka talán, hogy a mobil esetében a képernyő nagyon kicsit, az eszközök használata nem megengedett, és az irányítást is a képernyőn kell megoldani, ami csökkenti a látóteret.

Miközben tehát a mobil esport egyre növekszik, nagy az esélye annak, hogy a PC-s és konzolos esport továbbra is domináns marad, mivel a profik számára jóval előnyösebb. Legalábbis nyugaton. Érdekes lesz látni, hogy a mobil esportok hogyan fejlődnek, de egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy globális szinten a mobil-esport átvegye a PC-s és konzolos esport helyét.

Szerinted?

 

DV

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

8 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

10 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

10 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

11 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

11 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

11 óra telt el azóta...