Ne legyél hülye! - TikTokon egy olyan life hack terjed, amitől nagyon lebetegedhetsz
Az idióta kihívások helyett az idióta life hackek kezdenek hódítani TikTokon.
Az idióta kihívások helyett az idióta life hackek kezdenek hódítani TikTokon.
Az idióta kihívások helyett az idióta life hackek kezdenek hódítani TikTokon.
Azok, akik nem használják a TikTok videós közösségi platformot, nagy általánosságban csak akkor hallanak egyáltalán a létezéséről, ha valamilyen újabb trend kezd el rajta terjedni, melyeket idővel a média is felkap. Amikor ide jut a helyzet, arról már sejthetjük, hogy nem egy jól sikerült könyvajánlóról, hanem sokkal inkább egy idióta kihívásról van szó.
A többször életveszélyes challenge-videók egy idő után már a TikToknak is kellemetlen lettek, ezért az utóbbi időben próbálkoznak a visszaszorításukkal – eddig viszonylag sikerrel. Ez viszont akaratlanul is egy teljesen új műfaj, a kamu tanácsadások és „life hackek” felkapását eredményezte, melyek sokszor hasonlóan veszélyesek lehetnek, mint a bármiféle logikát nélkülöző kihívások.
Ezúttal az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hívta fel a figyelmet egy egyre terjedő TikTokos life hackre, ami nemcsak értelmetlen és hatástalan, de azok, akik kipróbálják akár bele is betegedhetnek.
A külföldön egyre felkapottabb videókban azt állítják, hogy az avokádót egy hónapig frissen lehet tartani, ha hideg vízbe merítjük. Egy @shamamamahealing nevű TikTokker ezt bizonyítandó – állítása szerint – egy kéthetes avokádót mutatott, amit ezzel a módszerrel tartott frissen.
Nos, az FDA szerint ez jó nagy hülyeség, és ha lehet, akkor senki ne fogadja meg ezt a frissentartó trükköt. A szakértők szerint ugyanis az avokádó felületén lévő esetleges emberi kórokozók – például a Listeria monocytogenes és a szalmonella – kényelmesen elszaporodhatnak a víz alatt tárolás során.
Erre persze lehetne mondani, hogy egy megmosás segíthet, de sajnos ez sem igaz, ugyanis vizsgálatok bizonyítják, hogy a baktériumok 15 napon belül képesek beszivárogni a gyümölcs belsejébe, így hiába mosnánk azokat, a végén így is, úgy is a toaletten kötnénk ki.
Legalábbis a szalmonella esetében, a Listeria monocytogenes-szel fertőzött avokádót fogyasztók sokkal rosszabbul is járhatnak. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai alapján ugyanis évente átlagosan 1600-an betegednek meg a baktériumtól, és 260-an bele is halnak. Ez a szám azonban a TikTok-nak „köszönhetően” akár a sokszorosává válhat.
via – Newsweek, IFLScience
Így nézheted meg, hogy mit lájkoltál legelőször az Instagramon