Az idióta kihívások helyett az idióta life hackek kezdenek hódítani TikTokon.

Azok, akik nem használják a TikTok videós közösségi platformot, nagy általánosságban csak akkor hallanak egyáltalán a létezéséről, ha valamilyen újabb trend kezd el rajta terjedni, melyeket idővel a média is felkap. Amikor ide jut a helyzet, arról már sejthetjük, hogy nem egy jól sikerült könyvajánlóról, hanem sokkal inkább egy idióta kihívásról van szó.

A többször életveszélyes challenge-videók egy idő után már a TikToknak is kellemetlen lettek, ezért az utóbbi időben próbálkoznak a visszaszorításukkal – eddig viszonylag sikerrel. Ez viszont akaratlanul is egy teljesen új műfaj, a kamu tanácsadások és „life hackek” felkapását eredményezte, melyek sokszor hasonlóan veszélyesek lehetnek, mint a bármiféle logikát nélkülöző kihívások.

Ezúttal az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hívta fel a figyelmet egy egyre terjedő TikTokos life hackre, ami nemcsak értelmetlen és hatástalan, de azok, akik kipróbálják akár bele is betegedhetnek.

A külföldön egyre felkapottabb videókban azt állítják, hogy az avokádót egy hónapig frissen lehet tartani, ha hideg vízbe merítjük. Egy @shamamamahealing nevű TikTokker ezt bizonyítandó – állítása szerint – egy kéthetes avokádót mutatott, amit ezzel a módszerrel tartott frissen.

Nos, az FDA szerint ez jó nagy hülyeség, és ha lehet, akkor senki ne fogadja meg ezt a frissentartó trükköt. A szakértők szerint ugyanis az avokádó felületén lévő esetleges emberi kórokozók – például a Listeria monocytogenes és a szalmonella – kényelmesen elszaporodhatnak a víz alatt tárolás során.

Erre persze lehetne mondani, hogy egy megmosás segíthet, de sajnos ez sem igaz, ugyanis vizsgálatok bizonyítják, hogy a baktériumok 15 napon belül képesek beszivárogni a gyümölcs belsejébe, így hiába mosnánk azokat, a végén így is, úgy is a toaletten kötnénk ki.

Legalábbis a szalmonella esetében, a Listeria monocytogenes-szel fertőzött avokádót fogyasztók sokkal rosszabbul is járhatnak. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai alapján ugyanis évente átlagosan 1600-an betegednek meg a baktériumtól, és 260-an bele is halnak. Ez a szám azonban a TikTok-nak „köszönhetően” akár a sokszorosává válhat.

Szóval ha lehet, akkor legalább TE ne legyél hülye, és ne próbálj ki minden tanácsot, ami a TikTokon terjed, mert simán lehet, hogy egy komplett baromság az egész.

via – Newsweek, IFLScience

Így nézheted meg, hogy mit lájkoltál legelőször az Instagramon

×