A COVID miatt halasztott befizetések százmilliókra rúgnak, DOLLÁRBAN!

Az Overwatch League és a Call of Duty League csapatai összesen kb. 420 millió dolláros (közel 154 milliárd forintos) tartozást halmoztak fel az Activision Blizzard felé, ami – néhány botránnyal és rosszul sikerült játékpremierrel súlyosbítva –

van akkora pénz, hogy repedezni kezdjen a cég anyagi helyzete.

Az esport bajnokságok tulajdoni viszonyait a fizikai sportágakhoz hasonló rendszerben építették fel: magánkézben lévő, városokhoz kötődő csapatok alkotják őket – olyanok, mint az Overwatch League-ben szereplő Boston Uprising, vagy a Houston Outlaws.

Kép: Activision Blizzard

Az esportok iszonyatos népszerűségnek örvendenek, ezért a különböző bajnokságokban való megjelenés költségei is kilőttek, ráadásul horrorisztikus mértékben: akár évi húsz millió dollárt is kóstálhat a nevezés egy-egy új franchise számára. Lévén ekkora összegekről van szó, érthetetlen, hogy az Activision Blizzard hogy engedhette évekre felfüggeszteni a kifizetéseket.

Jacob Wolf független esport-újságíróra hivatkozva a PC Gamer azt írja,

390-420 millió dollár közötti tartozásról van szó,

csak az Overwatch League és a Call of Duty League mezőnyében, és az Activision nincs a legjobb pozícióban ahhoz, hogy behajtsa a pénzt. A méregdrága nevezés miatt pokoli nehéz befektetőket találni, ezért a közelmúltban már előfordult, hogy olyan ligaalapítók szálltak be egy-egy csapat szponzorációjába, mint Robert Kraft, a New England Patriots tulajdonosa.

Fotó: The Verge

Tovább súlyosbította a helyzetet az Activision-nél nemrég kitört szexuális zaklatási botrány, amire komoly reklámszerződések mentek rá: otthagyta őket például a Coca-Cola és a State Farm is. Ha mindez nem lenne elég, finoman szólva langyos fogadtatása volt a Call of Duty Vanguard-nak és az Overwatch 2-nek, így összességében nagyon hamar új franchise-okat kell befogadniuk, ha életben akarják tartani a ligákat.

Kérdés, hogy mennyire jó a helyzetfelismerő képességük, mert akkor sem erőltették meg magukat, amikor nagyon illett volna:

Az Activision kompenzálja a szexuális zaklatás áldozatait – A 2021-es bevétel kevesebb mint 1%-ával

 

×