Tech/Tudomány

Minden új processzorban lesz GPU is!? – Rengeteg nyitott kérdésre válaszolt az AMD

Az AMD a hét elején leplezte a Ryzen 7000-es szériát és a processzorokat befogadó alaplapok három típusát. Több, korábban csak pletyka szinten emlegetett tulajdonság, specifikáció igaznak bizonyult, ám meglepő fejlesztésekkel is jelentkezett a vörös óriáscég.

Alaplapok terén B650, X670 és X670E számozásokra kell majd felkészülnünk. A B továbbra is a jó ár-érték arányú, de kellemes felszereltségű lapokat takarja majd, míg az X és XE jelölésű egységek a tuningolás szerelmeseinek kedveskednek majd. A PCIe 5.0 mindhárom termékvonalban feltűnik, ám az alsóbb kategóriában csak háttértáraknál használhatjuk, míg feljebb szinte mindenre. HDMI/DP portokban sem lesz hiány, ahogy a Wifi 6E és Bluetooth 5.2 támogatásról sem kell lemondanunk majd az arra alkalmas kiadások esetén.

Processzorok esetén már nem kaptunk ilyen részletes információkat, annyit megtudhattunk, hogy tuning nélkül sem lesz álom az 5.5 GHz és az egy magra jutó L2 Cache mérete is duplájára nő majd. Az egyszálas teljesítmény legalább 15%-kal gyorsabb lesz, mint az 5000-es széria esetében.

A fenti információk után némi keserű szájíz azért maradt az emberekben, hiszen több nyitott kérdésre sem adott választ az AMD. Szerencsére a TechPowerUP csapata nem hagyta annyiban, így péntekre több információval is gazdagodhatott a közösség.

Nézzük is, hogy mit sikerült még megtudnia a TechPowerUP csapatának!

Igyekeztünk azon kérdések és válaszok közül szemezgetni, melyek az átlagfelhasználók számára lehet érdekesebb:

  • A Ryzen 7000 megjelenésekor a maximálisan elérhető felszereltség 16 magot és 32 szálat fog magába foglalni, ha többre van szükségünk, akkor a régebbi vagy jövőben érkező Threadripper széria termékei mellett kell letennünk majd a voksunkat.
  • A korábban belengetett 15%-os eredmény nem igazán volt bíztató, hiszen az 5800X3D ezt már hozta egy 5950X-hez képest. Az AMD a TechpowerUP szakembereinek sem tudott sokkal megnyugtatóbb választ adni, jelenleg is erőteljesen tesztelés alatt izzadnak a készülő termékek.
  • Az 5800X3D esetében világosan látható, hogy működőképes és hatékony megoldás a 3D V-Cache, főleg, ha a játékokra összpontosít a felhasználó. Az AMD megerősítette, hogy nem egy egyszeri fejlesztésről volt szó, nagy eséllyel Zen 4 processzorokon is feltűnhet majd a technológia.
  • A Zen 4 nem csak a high-end processzorokra fog koncentrálni.
  • A korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal a processzorok jelentős része beépített grafikus gyorsítóval fog érkezni, ez lesz az alap felállás, csakúgy, mint az Intel esetében. Nem kell hatalmas nyers erőre számítani a felhasználóknak, ám irodai felhasználás esetében már nem kell külön dedikált kártyát beszerezniük a vásárlóknak.
  • A Ryzen 7000 processzorokban megérkező integrált grafikus gyorsító nem jelenti azt, hogy az „APU” névvel kiadott egységek megszűnnének. Ha az AMD valamit „APU” néven ad ki, akkor ott asztali szintű, erőteljes grafikus GPU-ra kell számítanunk, melyek már komolyabb játékra is alkalmasak lehetnek.
  • Annak ellenére, hogy az „XE” alaplapokat szánják tuningra az AMD mérnökei, akár B jelöléssel ellátott lapokban is szerencsét próbálhatunk majd. Memória tuningra, szorzók állítására és a feszültségek finomhangolására is lehetőségünk lesz akár a legolcsóbb B-s lapban is.
  • Valóban nem lesz DDR4 támogatás semmilyen szinten sem a következő generációban, az AMD kiterjedt kutatást végzett a beszállítókkal, hardvergyártókkal karöltve. Elérkezettnek tartják az időt a váltásra. Sőt, szerintük az AM5 – Ryzen 7000 megjelenése még lejjebb is nyomhatja a jelenleg meglehetősen borsos árakat.
  • Az X670E esetében nem kell félnünk az extra zajoktól, ezúttal nyugodt szívvel elfelejthetjük a ventilátoros rásegítést az alaplap elemeinek hűtésével kapcsolatban.

A fenti válaszokból úgy tűnik, hogy az AM4 -> AM5 váltást gondos előkészület és kutatás előzte meg, így többek között a DDR5-re való kényszerítés is pozitív hatással lehet majd a globális piacra. Remélhetőleg a nyár folyamán még többet megtudhatunk az érkező termékekről.

Arpi

Korábbi cikkek

A Palworld leesett a Steam trónjáról, már ez a játék vezeti a toplistát

Gábor János 2024.02.12. - A Palworld sikeresen ötvözi a nyílt világú túlélőjáték műfaját a szörnyvadász…

1 óra telt el azóta...

A Windows 11 riválisa lehet a Lenovo saját operációs rendszere

2024.02.12. - Egyszerűen nincs megállás a mesterséges intelligencia fejlesztésben, sőt. Egy-egy gyártó most úgy tűnik,…

2 óra telt el azóta...

Fontos részletek szivárogtak ki a Switch 2-ről – hamar be is jelenthetik

Gábor János 2024.02.12. - A hétvégén kiszivárgott hírek szerint a Nintendo Switch 2 jóváteheti az…

3 óra telt el azóta...

Nem adja már annyira a RAM-7? – Próbáld ki ezt a Warzone AR-t

2024.02.11. -A Warzone fejlesztői az elmúlt időszakban gyakorlatilag teljesen átalakították a játék metáját. Januárban és…

17 óra telt el azóta...

Már a kiadó sem optimista, nagy eséllyel csúszhat a GTA VI megjelenése

2024.02.11. - 2023 decemberében több évnyi várakozás után a Rockstar Games megerősítette a GTA VI…

18 óra telt el azóta...

Kiraknád a neved CS2 matricákból? – Ezzel az weboldallal gyerekjáték

2024.02.11. - A Valve 2023 szeptemberében adta ki a véglegesnek szánt Counter-Strike 2 verziót. Ők…

18 óra telt el azóta...