Az NFT óriási lehetőséget adott a digitális művészeknek arra, hogy végre pénzt komoly keressenek az alkotásaikkal.

Az NFT-k hihetetlen gyorsasággal robbantak be a köztudatba, és ugyan sokkal többen vannak a Földön azok, akik még mindig nem tudják, hogy pontosan mit is jelent a hárombetűs rövidítés, mint akik igen, mégis, a blokkláncon alapuló „másolásvédelem” pillanatok alatt milliárd dolláros üzletággá vált.

Az NFT vonzereje pontosan a másolhatatlanságában rejlik, hogy soha senki nem tudja meghamisítani – maximum csak ellopni. Ennek oka, hogy az NFT – ami voltaképp bármi lehet: kép, zene, videó, mozijegy stb. – a blokkláncon van hitelesítve, amibe senki sem tud mesterségesen belenyúlni. Ezért is olyan értékesek, mert az NFT tulajdonosa így képes igazolni, hogy egy tartalom valóban az ő tulajdonában áll.

Képzeljük csak el: Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát is újrafestheti bárki, akár lehet egy tökéletes másolat is belőle, vagy már az interneten is megcsodálhatjuk, mégis az eredeti, az eredeti marad, amit szakértők viszonylag könnyedén képesek igazolni. Az NFT-k esetében mindehez viszont nincsen szükség különösebb szakértelemre, ugyanis a blokklánc önmagában igazolja az alkotás eredetiségét.

Emiatt pedig némely NFT egészen brutális áron cserélhet gazdát. Persze ezek az üzletek a teljes piac csak egy nagyon kis, elenyésző százalékát teszik ki, mégis sokan fogják a fejüket egy-egy több millió, de már egy pár százezer dolláros üzlet hallatán, főleg, hogy a megszerzett szajré a digitális térben, sokszor csak .jpg formátumban létezik.

Most [a SlashGear jóvoltából] ezekből szedtük össze az eddigi legdrágábbakat, de hogy érthető legyen a dolog, egy kis leírást is mellékelünk hozzájuk.

12. Beeple’s Crossroads – 6.6 millió dollár

Beeple, Crossroads

Az NFT-k egyik legkorábbi nagy horderejű alkotása, a Beeple’s Crossroads, ami közvetlenül a 2020-as amerikai választások előtt került először bemutatásra. A mű különlegessége, hogy a választások kimenetelétől függően változott, vagyis két verzió készült belőle: az egyiken egy diadalittas Trump volt látható, a másikon pedig egy meztelenül heverő szétgraffitizett Trump-holttestet. Végül Joe Biden lett az amerikai elnök, így az utóbbi lett az állandó kép.

A Crossroads a megjelenésekor 66.666,66 dollárért kelt el, de 2021 februárjában már 6,6 millió dollárt is hajlandóak voltak kifizetni érte.

11. XCOPY, Right Click And Save As Guy – 7.09 millió dollár

XCOPY, Right Click And Save As Guy

Az NFT-k máig egy sokat hangoztatott kritikája, hogy ugyan a tulajdonjog valóban megmásíthatatlan, addig az ahhoz tartozó digitális műalkotás nem több egy JPG-nél, vagyis az menti le, aki csak akarja. A népszerű digitális művész, XCOPY erre reflektálva készítette el a fent is látható képet, aminek találóan a „Jobb klikk és mentés mint egy ember” címet adta.

A kép eredetileg jóval az NFT-k berobbanása előtt, 2018-ban készült, amit 2021 decemberében 1600 Etherért, mintegy 7,09 millió dollárért vett meg egy ‘Cozomo de’ Medici néven futó gyűjtő. A titokzatos vevőről pedig úgy hírlik, hogy nem más, mint a legendás Snoop Dogg, amit ugyan többen vitatnak, az viszont valószínű, hogy valamilyen szálon kötődik a több értékes NFT-vel rendelkező profilhoz.

10. Art Blocks, Ringers #109 – 7.11 millió dollár

Art Blocks, Ringers #109

A Dmitri Cherniak által készített Ringers egy 1000 algoritmikusan generált NFT-ből álló sorozat, amelyben egy húr különböző formájú, méretű és színű csigák köré van tekerve. A Ringers #109 2021 októberében 2100 ETH-ért talált rejtélyes gazdára, ami az Etherscan szerint a vásárlás időpontjában körülbelül 7,11 millió dollárnak volt megfeleltethető.

A rekordeladás ellenére a Ringers gyűjteménye iránt összességében nem nőtt meg különösebben nagyon érdeklődés, mint más algoritmikusan generált NFT-gyűjtemények, például a CryptoPunks és a Bored Ape Yacht Club esetében történt, mindenesetre egy kifejezetten értékes digitális alkotás-sorozatról van szó.

9. Larva Labs, CryptoPunk #3100 – 7.51 millió dollár

Larva Labs, CryptoPunk 3100

A CryptoPunks az Ethereum blokkláncon lévő NFT-gyűjtemények egyik legkorábbi és legértékesebb darabjai, mely 10.000 egyedi, algoritmikusan, meghatározott, de eltérő számú és véletlenszerű attribútumok alapján generált „Punk” karakterekből állnak. A Larva Labs kreálmányainak értékét az attribútumainak ritkasága határozza meg, vagyis amiből kevesebb van, az annál többet is ér. Ezen a listán tehát több Punk-kép fog szerepelni, melyek között az egyik legértékesebb a 3100-as jelölésű.

A Punk #3100-at 2021 márciusában 4200 ETH-ért vették, ami a DappRadar szerint az eladás időpontjában nagyjából 7,51 millió dollár volt. Néhány hónappal később, 2021 augusztusában 90,5 millió dolláros kikiáltási áron próbálták meg eladni, de ennyiért már senki nem volt hajlandó megvenni, pedig ha akkor sikerült volna elpasszolni, akkor világ egyik legdrágább NFT-je lett volna.

8. Larva Labs, CryptoPunk #7804 – 7.56 millió dollár

Larva Labs, CryptoPunk 7804

A legtöbb más ultraértékes Punkhoz hasonlóan a #7804-nek is földönkívüli bőrtípusa van, ami a gyűjtemény mindössze 0,09%-ára jellemző, emellett pipát, fekete sapkát és napszemüveget viselt, melyek kifejezetten ritkának számítanak. Pipával csak 3%, a sapkával 2,5%, a napszemüveggel pedig 4% Punk rendelkezik, amiből értelemszerűen egyvalami következik.

2021 márciusában, amikor az NFT-k irtózatos módon felpörögtek, a CryptoPunk #7804-et 4200 ETH-ért vásárolták meg, ami akkor 7,56 millió dollárt jelentett, amellyel az eladásakor a legdrágább Punknak számított. Persze a rekordár megdöntésére nem kellett sokat várni…

7. Larva Labs, CryptoPunk #4156 – 10.26 millió dollár

Larva Labs, CryptoPunk 4156

Ahogy a CryptoPunks egyre nagyobb figyelmet kaptak az NFT és általában a kriptotérben, egyre több gyűjtő kezdett rápörögni az algoritmus által létrehozott pixeles formákra. A #4156-as kép azért is olyan értékes, mert mindösszesen csak egy attribútummal, egy kék kendővel rendelkezik.

A Punk #4156 2021 decemberéig egy névtelen gyűjtő tulajdonában volt, aki a „Punk4156” nevet használta, de eladta a nagyra becsült NFT-jét, miután nézeteltérésbe került a Larva Labs-szel a szerzői jogokkal kapcsolatos politikájuk miatt. Punk4156 2021 márciusában 1,25 millió dollárért vásárolta meg a Punkot, de még az év decemberében közel tízszeres haszonnal, 10,26 millió dollárért adta el.

6. Larva Labs, CryptoPunk #7523 – 11.75 millió dollár

Larva Labs, CryptoPunk 7523

Egy másik ritka CryptoPunk, amely hihetetlen összegért kelt el, a #7523-as számot „Covid Alien”-nek nevezték el, köszönhetően az arcmaszkjának és az idegen bőrtípusának. A Sotheby’s 2021 júniusában tartott aukcióján kelt el, és az egekbe szökő eladási ára ellenére nem minden tulajdonsága számít különösebben ritkának.

Rajta kívül még 4501 Punknak van három attribútuma, mégis közel 12 millió dollárt ér. Ennek az az oka, hogy ő az egyetlen idegen bőrű CryptoPunk, akinek maszkja van, ami a koronavírus-járvány miatt hihetetlenül népszerű lett. Mindezt jól mutatja, hogy az előző, 2017-es eladásakor mindössze 8 ETH-ért kelt el, ami akkortájt 1646 dollárt ért.

5. Larva Labs, CryptoPunk #5822 – 23.7 millió dollár

Larva Labs, CryptoPunk 5822

A CryptoPunk #5822 az egyik legritkább az összes közül: csak egyetlen attribútummal rendelkezik, ami a kollekció mindössze 2%-át teszi ki, ez pedig nem más mint a szintén ritkaságnak számító kék kendő, emellett az UFO-bőrszínűek nagyon kicsiny táborát erősíti.

Mindez pedig nyílegyenesen a fellegekbe lőtte az árát, ami 8000 ETH-t, 23,7 millió dollárt jelent, amit Deepak Thapliyal, a Chain nevű blokklánc-technológiai vállalat vezérigazgatója fizetett ki érte.

4. Beeple, Human One – 28.9 millió dollár

Beeple, Human One

A második legértékesebb Beeple-műalkotás a Human One, amin egy űrhajós látható, ahogyan különböző világokon sétál át. A Human One viszont annyiban különbözik Beeple többi munkájától, hogy ez az első olyan NFT-je. amihez egy fizikális alkotás is társul. Az egész egy négy képernyőből dobozt formáló két méter magas forgó „digitális vászon, amitől voltaképp úgy néz ki, mintha egy holografikus kép lenne.

A művet 2021 novemberében adták el a Christie’s árverésén, és bár a vevő tulajdonába került az NFT és a hozzá tartozó videószobor, Beeple állandó távoli hozzáférést tart fenn a műhöz. Vállalta, hogy rendszeresen frissíti a Human One-t új hátterekkel.

3. Pak és Julian Assange, Clock – 52.74 millió dollár

Pak and Julian Assange, Clock

A WikiLeaks-alapító Julian Assange letartóztatására válaszul a digitális művész, Pak és egy Assange támogatóiból álló elhivatott csapat egy olyan, egyetlen kiadású NFT-t készített, ami szimplán csak azt mutatja, hogy hány napja van Assange bebörtönözve. Az eladásból befolyó összeget állítólag Assange jogi csapatának adományozták, akik jelenleg az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba történő kiadatása ellen küzdenek.

A 16.593 ETH összegű nyertes ajánlatot az AssangeDAO, egy több mint 10.000 egyéni támogatóból álló decentralizált autonóm szervezet tette. Az eladásban minden egyes hozzájáruló arányos százalékos részesedést kapott a DAO irányítási tokenjéből, amelyet az Artnet szerint az NFT jövőjével kapcsolatos döntések meghozatalára fognak használni. Ennek a tokennek az értéke viszont komolyan lecsökkent a megvásárlása óta: 0,0031 dollárról 0,00016 dollárra, ami közel 95%-os értékvesztés mindössze három hónap alatt.

2. Beeple, Everydays – The First 5000 Days – 69.5 millió dollár

Beeple, Everydays - The First 5000 Days

Beeple, vagyis eredeti nevén Michael Winkelmann legértékesebb műve az Everydays – The First 5000 Days, amely 2021 márciusában a Christie’s első aukcióján 69,5 millió dollárért kelt el. A mű kisebb digitális művek gigászi kollázsa, amelyeket Beeple az előző tizennégy évben készített – minden nap egyet, innen is a „The First 5000 Days”, azaz „Az első 5000 nap” cím. A műalkotás hihetetlen végső ára mérföldkőnek számított az NFT történetében, és azonnal a harmadik legértékesebb élő művésszé tette Winkelmannt rögtön Jeff Koons és David Hockney mögött.

1. Pak, The Merge – 91.8 millió dollár

 

Az eddigi legdrágábban eladott NFT-műalkotást Pak, a névtelen digitális művész készítette, aki az NFT művészeti tér egyik legkorábbi úttörője volt. A 2021 decemberében bemutatott The Merge egy 312.686 képből álló gyűjtemény, amit egyetlen hatalmas műalkotássá lehet összeállítani.

Ebből összesen 28 983 gyűjtő vásárolt egy-egy darabot, ezért nem is teljesen egyértelmű, hogy ezt egyetlen műalkotásnak, vagy inkább különálló NFT-ként értelmezzék. Bárhogyan is, a legtöbben egy, de feldarabolt képként tartják számon, ez alapján pedig a Barrons azt állapította meg, hogy ez lehet a legdrágább műalkotás, amelyet élő művész valaha is eladott.

„Ha holnaptól milliárdos lennék, akkor is streamelnék” – Interjú Zsozeatyával az Nber bárban

https://leet.hu/gyereknap/

×