Hihetetlen életút, elképesztően hosszú és példás karrier, és fiatalokat megszégyenítő energia: 83. születésnapot ünnepel az egyetlen és megismételhetetlen Sir Ian McKellen.

Nagyon kevés olyan színész van manapság, akit legalább akkora rajongás és mélységes tisztelet övezne, mint a 83. életévét éppen most, május 25-én betöltő Sir Ian McKellent. A színészlegenda szinte mindent meghódított, amit csak tudott: Golden Globe-díjat, Tony-díjat, Európai filmdíjat, de több ízben jelölték már Emmy-, BAFTA- és Oscar-díjra is, sőt, 1979-ben a Brit Birodalom Rendje lovaggá ütötte, 2008-ban pedig becsületrenddel is kitüntették.

Sir Ian McKellen egészen nívós színészi pályát tudhat maga mögött, a tevékeny évei alatt pedig a világ egyik legnagyobb színházi és filmes alakjává vált. A színpadon 1958-tól kezdve megszámlálhatatlan darabot jegyez, karrierjét sokakhoz hasonlóan amatőr kisszínházakban kezdte, majd ahogyan megmutatta az őrületes tehetségét a világnak, úgy jutott egyre jobb és jobb szerepekhez, egyre nívósabb színházakban – mint például a brit Királyi Nemzeti Színházban, vagy a Royal Shakespeare Company-ban.

„Fussatok bolondok!”

A filmvásznon hasonló karriert futott be, igaz, a színházi sikereihez képest sokkal lassabban. A filmezést még a 60-as évek közepén kezdte, és hiába tűnt fel egyre jobb és ígéretesebb szerepekben és filmekben, az igazán átütő siker valamiért nem akart eljönni. Az első igazi nagy figyelmet a III. Richárd című történelmi filmben kapta 1995-ben, amiért a BAFTA, az Európai Filmdíj, és a Golden Globe is jelölte, mint a legjobb férfi főszereplőt.

Az Oscarra sem kellett már sokat várni, csak 1998-ig, amikor az Érzelmek Tengerében című filmben nyújtott csodálatos alakítását mint legjobb férfi főszereplő jelölték. Az igazi világszintű siker azonban 2000-ben jött el számára, amikor a máig legjobb képregényadaptációban, az X-Menben ő formálta meg az ikonikus Magnetót. Ez a szerepe pedig olyannyira kitartott, hogy Patrick Stewarthoz hasonlóan a mai napig hajlandó visszatérni bele, ha kell.

Egy másik hasonlóan ikonikus, de megkockáztatom, hogy sokkalta jelentősebb szerepére sem kellett sokat várni. Egy évvel később, 2001-ben a mozikba került az évtized talán legvártabb filmeposzának első része, a Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, amiben ő formálta meg J.R.R. Tolkien, Középfölde és a történet egyik legfontosabb karakterét, a nagy mágust, Gandalfot.

Az éppen akkor 62 éves McKellen ebben a szerepben egyszerűen tündökölt, ami az X-Mennel kiegészülve azonnal a popkultúra csúcsára juttatta őt – és tartja ott mind a mai napig. 

Ugyan a Gyűrűk Ura: A király visszatérrel véget ért a Középföldéért vívott háború, és Fehér Gandalf is nyugdíjba vonulhatott, Szürke Gandalffal 9 évvel később ismét találkozhattunk Zsákos Bilbó és az Egy Gyűrű találkozását elmesélő Hobbit-trilógiában. McKellenen pedig mintha nem fogna az idő vasfoga, messze magasan ő volt az előzményfilmek legszerethetőbb pontja.

Íme Sir Ian McKellen pályafutása képekben:

Ian McKellen life in pics

Ian McKellen 1939. május 25-én született Margery és Dennis McKellen gyermekeként (mindketten meghaltak, mielőtt McKellen 25 éves lett volna). Családja nem sokkal a II. világháború kitörése előtt az angliai Wiganbe költözött, és 10 évig élt ott, mielőtt Boltonba költözött, ahol McKellen érdeklődése a színház iránt alakult ki. Shakespeare-színészként tizenévesen a Bolton Little Theatre-ben kezdte pályafutását, és 80. születésnapját is ott ünnepelte.

Ian McKellen Life in Photos

1958-ban McKellen a Cambridge-i Egyetemre járt angol szakra, és közben csatlakozott a drámai társasághoz, ahol felfigyeltek tehetségére. 1961-ben már hivatásszerűen játszott, és 1965-ben debütált a londoni West End híres színházi színpadán, az A Scent of Flowers című darabban.

Ian McKellen and James Laurenson playing a love scene between Edward II and Gaveston

A színész nagyon keresett volt a klasszikus szövegekben való jártassága miatt, mint a fenti képen is látható, ahol Marlowe II. Edwardját játssza James Laurensonnal szemben. Az 1970-es produkcióban a szereplők között szerelmi jelenet is volt, amelyet a BBC leforgatott, és amely az első meleg csók lett a brit televízióban. McKellen akkoriban nem beszélt nyíltan arról, hogy meleg, amit csak később vállalt fel a teljes nyilvánosság előtt.

Ian McKellen Life in Photos

1981-ben McKellen megkapta a legjobb színésznek járó Tony-díjat az Amadeusban Salieri szerepéért. Színészkollégái, Kevin Kline, Jane Lapotaire és Lauren Bacall mellett látható. McKellent 1984-ben ismét jelölték a díjra, akkor már Shakespeare alakításáért.

Ian McKellen Life in Photos

„Andy Warhollal akkor futottam össze, amikor a Broadway-n játszottam az ‘Amadeus’-ban” – írta McKellen az Instagramon. „Szerette lefotózni az embereket, amikor először találkozott velük, így ez valószínűleg akkor készült, amikor meglátogattam a gyárát a Union Square-en 1981-ben.” Bizony, a fenti képet maga a művész, Warhol készítette róla.

Forever Elizabeth Iconic Photographers on a Legendary Star

A két ikonikus színész, McKellen és Elizabeth Taylor 1987-ben a Paramount egyik partiján mulatozott. Bár McKellen azt állítja, hogy a showbizniszben dolgozó barátai előtt már akkoriban is kitárulkozott, nyilvánosan csak 1988-ban, egy rádióbeszélgetés során vallotta be, amikor egy olyan törvényjavaslatról beszélt, amely megtiltaná a briteknek, hogy „a homoszexualitást népszerűsítsék”, és amelyben véletlenül elárulta, hogy ő maga is meleg.

A beszélgetés 30. évfordulóján McKellen így tweetelt: „Soha nem találkoztam olyan meleggel, aki megbánta volna, hogy coming outolt – beleértve magamat is. Az életnek végre kezd értelmet adni, ha nyitott és őszinte vagy”.

Ian McKellen Life in Photos

A színész a ’80-as és ’90-es években folyamatosan dolgozott színházban, tévében és filmben, és 1999-ben az Érzelmek Tengerében című filmben nyújtott alakításáért két Oscar-jelöléséből az elsőt kiérdemelte. A második jelölést 2001-ben kapta A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségében játszott szerepéért.

Ian McKellen Life in Photos

„Gyakran gondoltam arra, hogy a sírkövemen az áll majd: ‘Itt nyugszik Gandalf, aki coming outolt.” – mondta egy 2014-es rendezvényen. „Ez a két legnagyobb eredmény, amire nagyon büszke vagyok.”

Ian McKellen Life in Photos

A sztár A Gyűrűk Ura munkájával szinte egy időben egy másik kasszasiker-szerepet is kapott: a főgonosz Magneto szerepét az X-Men-filmekben. Arról, hogy hónapokon belül két hatalmas szerepet kapott, McKellen így nyilatkozott a PEOPLE-nak:

„Egy is elég lett volna. De kettő? És az előző is csak egy hajszálon múlott (Gandalf)… Minden a szerencsén múlik – hogy a megfelelő időben legyél ott és készen állj rá”.

Ian McKellen Life in Photos

Bár McKellent gyakran a komoly, shakespeare-i színházzal hozzák összefüggésbe, 2002-ben a Saturday Night Live-ban való szereplése során bebizonyította, hogy a legjobbakkal is tud nevetni. Itt például Dame Maggie Smith-imitációját adja elő, miközben az Oscar-jelölésekről beszélget a fiatal Jimmy Fallonnal.

Ian McKellen Life in Photos

A színészt Angliában kétszer is elismerték a munkásságáért: 1979-ben lovaggá ütötték, 2008-ban pedig II. Erzsébet királynő a becsületrenddel tüntette ki.

Ian McKellen Life in Photos

A színész hét Laurence Olivier-díjat (Nagy-Britannia legmagasabb színházi színészi kitüntetése) is kapott, köztük két különdíjat 2006-ban (a fenti képen) és 2020-ban.

NEW YORK, NY - JANUARY 28: Patrick Stewart and Ian McKellen speak at John L. Tishman Auditorium at University Center on January 28, 2014 in New York City. (Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images for SAG Foundation)

Patrick Stewart és Ian McKellen nemcsak a filmekben alkotnak felejthetetlen párost, hanem az életben is rendkívül közel állnak egymáshoz.

Ian McKellen Life in Photos

A színész a polgárjogok és az LMBTQ egyik legnagyobb aktivistája, akit gyakran lehet látni a Pride-rendezvényeken – mint például a fenti képen is látható a 2019-es londoni eseményen. McKellen még ugyanebben az évben segített elindítani a Pride in Ageing nevű programot, amely az LMBTQ+ közösség 50 év feletti tagjainak támogatását tűzte ki céljául.

Ian McKellen Life in Photos

A színész, aki a mai napon, május 25-én tölti a 83. életévét, továbbra is aktív a színházban, és nem is nagyon tervezi, hogy egyhamar visszavonul. Legalábbis ezt mondta a The Guardiannek a Hamlet-előadása előtt:

„Ahogy öregszel, belül kortalan vagy. Legbelül? Egészen őszintén? Úgy érzem magam, mintha 12 éves lennék. Életem legjobb időszakát élem.”

Mi is csak erőt és egészséget kívánunk a legendás színésznek, reméljük még számos remek szerepben láthatjuk viszont.

Képesalbum: PEOPLE

Íme az összes érkező Star Wars-sorozat, amikért érdemes befizetni a Disney+-ra

 

×