A Mastercard lépést tart a technológiával, és mosolyra és integetésre cserélnék a plasztikkártyákat.

A Mastercard nem akármilyen újításra szánta el magát, amivel nagyban elősegítheti a bankkártyáról történő fizetések teljes megújulását. A bankkártya kiadó pénzügyi vállalat ugyanis bejelentette, hogy már javában fejleszti és teszteli az üzletekben alkalmazható következő generációs, biometrikus fizetési módokat.

A Mastercard ehhez azt a technológiát veszi igénybe, amit az Apple is használ az iPhone-jai arc- és ujjlenyomat felismeréséhez. A csalások visszaszorítása érdekében viszont csavarnak egyet a dolgon, és a fizetés jóváhagyását egy mosolyhoz vagy integetéshez kötnék.

Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a bolt pénztáránál a fizetéshez csak a Mastercard arcfelismerőjével ellátott kamerába kell belenézni, majd mosolyognunk vagy integetnünk kell, és máris mehetünk tovább a dolgunkra.

Hasonló biometrikus azonosításos fizetési módszert egyébként az Amazon, a TESCO, az ALDI és egy budai üzlet is próbálhat, azokat viszont csak a boltok a saját rendszerében, külön regisztrációval, bankkártya adatok megadásával, kizárólag speciális, külön erre a célra kiépített üzletekben lehet használni (melyekből elég kevés akad).

A másik különbség, hogy az Amazon, TESCO, ALDI üzleteiben egy mesterséges intelligencia is dolgozik, ami figyeli a vásárlást, így a végén még a kasszához sem kell sorban állni. A Mastercard azonban egy olyan rendszeren dolgozik, ami alapvetően nem helyettesítené a kasszákat, csupán a fizetést könnyítené meg azzal, hogy tulajdonképpen teljesen elhagyná a plasztikkártyát, így pedig sokkal szélesebb körben is lehetne alkalmazni.

„A fizetés módjának lépést kell tartania azzal, ahogyan élünk, dolgozunk és üzletelünk, választási lehetőséget kínálva a fogyasztóknak a legmagasabb szintű biztonság mellett” – mondta Ajay Bhalla, a Mastercard kiber- és hírszerzési részlegének elnöke a közleményben. „Az új programmal az a célunk, hogy a vásárlást nagyszerű élménnyé tegyük a fogyasztók és a kereskedők számára egyaránt, a biztonság és a kényelem legjavát nyújtva.”

A Mastercard Biometrikus Pénztárprogramjának első tesztelése a napokban veszi kezdetét, de egyelőre csak Brazília egyes üzleteiben, ezután pedig a Közel-Keleten és Ázsiában, majd ha beválik, akkor akár a világ többi részére – úgy Magyarországra is – megérkezhet.

A fizetős appok mostantól kérdezés nélkül árat emelhetnek az Apple eszközein

 

https://leet.hu/samsungssd/

×